Statsunderstöd till kommunerna kan ansökas i februari

En timme motion per dag

​Undervisnings- och kulturministeriet öppnar via regionalförvaltningsverken ansökan för kommunerna om projekt som gäller mer motion i skolan. Programmet Skolan i rörelse är nu en del av regeringens spetsprojekt för kompetens och utbildning. Som regeringens mål har det skrivits: En timme motion per dag. Programmet Skolan i rörelse utvidgas så att det blir riksomfattande och omfattar alla barn och unga inom den grundläggande utbildningen.  Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har anslagit 21 miljoner euro på tre år för att främja denna åtgärd. Nu lönar det sig för kommunerna att snabbt utnyttja anslaget och så effektivt som möjligt förbättra skolornas motionskultur och elevernas dagliga motion.  

I regionförvaltningsverkens fördelning av understöd betonas skolornas självfinansiering.  Beredningen av ärendet är ännu inte färdig, men det finns planer på att självfinansieringen skulle utgöra 50 procent av projektkostnaderna. Syftet med självfinansieringen är att säkerställa att det finns förutsättningar för att verksamheten ska kunna bli etableras i kommunen. Det kan vara svårt att få ihop självfinansieringen från anslagen för bara ett enda verksamhetsområde. Förhoppningen är därför att kommunerna går in för att genomföra programmet tvärsektoriellt. I arbetet med Skolan i rörelse har man haft goda erfarenheter av verksamhetsmodeller där självfinansieringen till exempel kommit från undervisningsväsendets och idrottsväsendets budgetar och därutöver från skolornas egna utvecklingsanslag.  

Projektet Skolan i rörelse har som mål att öka aktiviteten och trivseln under skoldagen. Varje skola genomför programmet på sitt eget sätt. I skolornas arbete och i genomförandet av programmet är elevernas delaktighet och lärande viktigt, och naturligtvis också att eleverna rör på sig mer och sitter mindre. Programmet Skolan i rörelse genomförs i ett brett tvärsektoriellt samarbete, från statsförvaltningen deltar alla centrala förvaltningar (idrott, undervisning, social- och hälsovård, ungdomsarbete, miljö och trafik). Också tredje sektorns aktörer deltar.

I början av år 2016 deltog över 1 200 grundskolor (50 %), över 300 000 elever (60 %) och 220 kommuner (70 %) i programmet Skolan i rörelse.

 

Närmare upplysningar: 

  • kulturrådet Päivi Aalto-Nevalainen, ungdoms- och idrottspolitiska avdelningen, tfn 02953 30054
  • undervisningsrådet Heli Nederström, avdelningen för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik, tfn 02953 30122
  • programledare Antti Blom, programmet Skolan i rörelse, tfn 0295331254
  • Kari Sjöholm, sakkunnig, Finlands Kommunförbund, tfn 0500-750521

 

Mer på webben: