Fakturering av hemkommunen för placerade elever

Årsskiftet är den tid då kommunerna fakturerar varandra för placerade elever. När en placerad elev ges förskoleundervisning eller grundläggande utbildning har utbildningsanordnaren enligt 41 § i lagen om statsandel för kommunal basservice (1704/2009) rätt att fakturera elevens hemkommun för kostnaderna utan något särskilt avtal kommunerna emellan. Senaste gång lagstiftningen om detta ändrades var i början av 2014 (RP/2013).

​Den ersättning som faktureras hemkommunen är skillnaden mellan de totala kostnaderna för eleven och de totala inkomster som utbildningsanordnaren eventuellt fått för eleven i fråga.

Kostnaderna för den grundläggande utbildningen för eleven får man till exempel genom att multiplicera de genomsnittliga kostnaderna per elev och arbetsdag vid skolan med elevens arbetsdagar. Utbildningsanordnaren kan också räkna med kostnader som eleven gett upphov till, såsom kostnader för elevassistent och skolskjuts. När kostnaderna beräknas enligt upphovsprincipen måste man ändå komma ihåg att kostnaderna (för till exempel elevassistent) inte får faktureras dubbelt, dvs. enligt både upphovsprincipen och som en del av skolans genomsnittliga kostnader.

När ersättningen beräknas avdras de inkomster som utbildningsanordnaren eventuellt fått för eleven. Från kostnaderna för 2015 avdras inkomster av hemkommunsersättningen för eleven, om eleven anges i de uppgifter per 31.12.2015 som samlas in i februari 2016. Inkomster av hemkommunsersättningen avdras på 2015 års nivå (3 798 för 6-åringar / 6 226 för 7–12-åringar / 9 962 för 13–16-åringar och som en helhet. Inkomsterna av hemkommunsersättningarna delas inte upp i mindre bitar och halveras till exempel inte (anvisningarna har ändrats). Från kostnaderna 2015 avdras också eventuell tilläggsfinansiering för eleven. Finansieringen har samband med insamlingen av uppgifter 20.9.2014 och 20.9.2015. Om eleven (t.ex. handikappad elev som omfattas av förlängd läroplikt) har uppgetts vid båda tidpunkterna, beviljas full finansiering för eleven (t.ex. 18 014 / 28 271 euro för handikappad elev) och inkomsten avdras från kostnaderna för eleven när ersättningen räknas ut.

 

Mer på webben

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe