Framtidens kommun - en garant för välfärden och en grogrund för samhörigheten
Kommunen står i framtiden för vardagen och välfärden när landskapet efter vårdreformen börjar ta hand om livets undantagssituationer, såsom sjukvården.
– När kommunens uppgifter och roller förändras genom vårdreformen erbjuds kommunerna en möjlighet att utvecklas, säger Soile Paahtama, sakkunnig vid Kommunförbundet.
Hennes publikation Hyvinvoinnin edistämisen käsite ja sisältö (Begreppet välfärd och vad det står för) gavs ut idag.
Beslutsfattaren är kartläsare, kommuninvånaren förare
I framtidens kommuner lönar det sig att utnyttja kommuninvånarnas verksamhet och aktivitet när det gäller att främja välfärden i en stadsdel, en by och i hela kommunen.
Enligt publikationen möjliggör en kommun som främjar välfärden en ny sorts välfärdsfrämjande verksamhet utgående från invånarnas idéer. Tjänsteinnehavarna och de kommunala beslutsfattarna har i uppgift att stödja kommuninvånarnas verksamhet, inte att komplicera den.
– Utifrån det synsättet sitter individen, familjen eller hela närsamhället på förarplats i utvecklingen medan beslutsfattarna är kartläsare, visionerar Paahtama.
När man talar om välfärd handlar det inte längre om kommuninvånaren som patient och klient utan om kommuninvånaren som människa i sin egen vardag.
– Ingen förutsätts ändå göra mer än han eller hon förmår i varje enskilt fall. Ingen lämnas i sticket utan alla inkluderas!
Paahtama påpekar att samarbetet mellan kommunen, landskapet och övriga aktörer som främjar välfärden blir ännu viktigare i framtiden. I samband med vårdreformen måste man därför få servicen att fungera i samarbete mellan olika förvaltningsnivåer så att kommuninvånarnas välfärd ökar.