Nytt energieffektivitetsavtal för kommunsektorn

Förhandlingarna om ett energieffektivitetsavtal för kommunsektorn för perioden 2017–2025 avslutades den 18 februari 2016.  Förhandlingsparter var företrädare för kommunerna och samkommunerna, Kommunförbundet och statliga Energimyndigheten. Också industrin, energibranschen och RAKLI ingår egna avtal. Det riktgivande sparmålet för hela perioden är minst 7,5 procent och gäller all energiförbrukning i kommunen. 

​Jämfört med kommunavtalet och energiprogrammet för 2008–2016 är ändringarna rätt små. I stället för två separata avtalsmallar införs nu bara en. Staten lovar fortsättningsvis de kommuner och samkommuner som anslutit sig till avtalet företräde när understöd beviljas. Det kan gälla sedvanliga investeringar som höjer energieffektiviteten (sådana som annars inte skulle få understöd) och investeringar i förnybar energi. Också energisyner stöds fortsättningsvis.

Kommunen eller samkommunen gör upp en plan för att höja sin energieffektivitet. Den utser en kontaktperson och rapporterar årligen till Energimyndigheten om vilka åtgärder den vidtagit.  

 

Systemet med energieffektivitetsavtal är det sätt som Finland valt när det gäller att iaktta EU:s gemensamt överenskomna energimål och mål att minska växthusgasutsläppen samt FN:s klimatavtal.

 

De första kommunvisa avtalen för den nya perioden kan ingås från september–oktober 2016 då avtalsförfarandet inleds officiellt. Under våren kommer kommunerna och samkommunerna att få information om saken separat.