Social- och hälsovårdstjänster för asylsökande på flyktingförläggningarna och kommunernas roll

​Kommunförbundet har gett ut ett cirkulär (6/2016) om kommunernas och flyktingförläggningarnas arbetsfördelning i tillhandahållandet och produktionen av social- och hälsovårdstjänster för asylsökande. Cirkuläret innehåller tolkningar som avviker från Social- och hälsovårdsministeriets Kommuninfo 1/2016 och 2/2016. 
 

Asylsökande (personer som söker internationellt skydd och personer som får tillfälligt skydd) har inte rätt till de social- och hälsovårdstjänster som tillhandahålls på basis av boende, men de har rätt till nödvändiga social- och hälsovårdstjänster.

Ensamkommande barn som saknar vårdnadshavare och söker internationellt skydd, barn som får tillfälligt skydd och barn som är offer för människohandel ska tillhandahållas samma hälsovårdstjänster som kommuninvånarna.

Den förläggning där den asylsökande registreras som klient ansvarar för tillhandahållandet av tjänsterna. Förläggningen köper tjänsterna av en privat serviceproducent eller av kommunen.

Nödvändiga social- och hälsovårdstjänster omfattar sådana brådskande tjänster som avses i hälso- och sjukvårdslagen och socialvårdslagen samt eventuella andra tjänster som en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården eller socialvården bedömer som nödvändig med hänsyn till personens behov av vård och längden på vistelsen. 

I cirkuläret behandlas också rätten till tjänster för dem som fått avslag på sin asylansökan och vistas i Finland utan uppehållstillstånd, och vilken roll kommunen har i frågan. 

Flyktingförläggningarna ansvarar fullt ut för de kostnader som mottagningstjänsterna för asylsökande föranlett.

Närmare information:

Hannela Häkkinen, sakkunnig, tfn 09 771 2307
Jean-Tibor IsoMauno, jurist, tfn 09 771 2603
Tero Tyni, sakkunnig, tfn 09 771 2246

Länk till cirkuläret