Kommunförbundets Hanna Tainio:

Viktiga uppgifter kvar hos kommunerna när vården och omsorgen överförs till landskapen

​Kommunerna har också framöver viktiga uppgifter när det gäller välfärd och en fungerande vardag för de äldre, trots att organiseringsansvaret för vårdtjänster överförs till landskapen i början av 2019, sade Hanna Tainio, vice verkställande direktör vid Kommunförbundet, i Helsingfors måndagen den 21 mars 2016. Tainio talade vid öppningen av seminariet kring spetsprojektet Hemvården för äldre utvecklas och närståendevården för alla ålderskategorier förbättras.
 

- Det krävs friktionsfritt samarbete mellan kommunerna och landskapen för att välfärden och tjänsterna för den äldre befolkningen ska tryggas. Genom samarbete undviker man deloptimering på båda sidor.

Kommunerna fortsätter att ansvara för bostadspolitiken, samhällsplaneringen, planläggningen och tomtpolitiken, trafiken samt utbildningen, kulturen och motionen och idrotten. De svarar också för att kommuninvånarnas välfärd främjas. Kommunernas näringspolitik intar en viktig roll när det gäller företagsverksamhetens framgång. Lokalt gör organisationerna ett viktigt arbete bland äldre. De äldre är också själva aktiva i organisationer.

Landskapen tar över de övergripande social- och hälsovårdstjänsterna för äldre. Vårdhelheten omfattar bland annat förebyggande och rehabiliterande tjänster, hemvård och övriga tjänster som stöder boende hemma, stöd för närståendevård, läkartjänster och övriga primärvårdstjänster samt specialiserad sjukvård. I spetsprojektet understryks vikten av att utveckla och förankra serviceblock för äldre.

- Det lönar sig att genomföra spetsprojektet i nära samarbete med beredningen av vårdreformen, framhöll Tainio.

- Kommunerna och samkommunerna har börjat eller håller på att börja bereda serviceblock för äldre som en del av beredningen av vårdreformen.Kommunerna och samkommunerna har börjat eller håller på att börja bereda serviceblock för äldre som en del av beredningen av vårdreformen.

Beredningen av vårdreformen och integreringen av vården och omsorgen kräver kunskaper om hur klienterna utnyttjar tjänster över sektorsgränserna. – Om beslutsfattarna inte har möjlighet att granska klienternas sektorsöverskridande utnyttjande av tjänster, är det omöjligt att åstadkomma en smidig servicekedja.

I Kommunförbundets och Aaltouniversitetets undersökning studeras för första gången på ett heltäckande sätt hur äldre utnyttjar social- och hälsovårdstjänster och vad det kostar i stora och medelstora kommuner. Enligt de preliminära resultaten föranleder tio procent av dem som fyllt 75 år ungefär 60 procent av kostnaderna för de äldres social- och hälsovård. I fortsättningen är det viktigt att närmare utreda hurdana klienter och hurdant serviceutnyttjande som denna tio procent består av.

- Att organisera läkartjänster och särskilt geriatrisk expertis för klienterna inom hemvård och effektiverat serviceboende minskar anlitandet av jourtjänster och onödigt flyttande av klienter mellan olika vårdenheter, påpekade Tainio. Om verksamheten utvecklas över förvaltningsgränserna blir tjänsterna effektivare och mer klientorienterade i framtiden.Att organisera läkartjänster och särskilt geriatrisk expertis för klienterna inom hemvård och effektiverat serviceboende minskar anlitandet av jourtjänster och onödigt flyttande av klienter mellan olika vårdenheter, påpekade Tainio. Om verksamheten utvecklas över förvaltningsgränserna blir tjänsterna effektivare och mer klientorienterade i framtiden.

Mer på webben: