Nyheten från kommunsektorn, publicerad 16.6. och uppdaterad 6.9.2017

Allmän anvisning om upprättande av bokslut och verksamhetsberättelse för kommuner och samkommuner (2017)

Yleisohjeet

Bokföringsnämndens kommunsektion har reviderat sin allmänna anvisning om upprättande av bokslut och verksamhetsberättelse för kommuner och samkommuner. I den reviderade anvisningen har beaktats bland annat de ändringar som gjorts i kommunallagen och bokföringslagen efter att den tidigare upplagan gavs ut.

I verksamhetsberättelsen har det införts ett nytt nyckeltal: Skulder och ansvar i procent av driftsinkomsterna. Nyckeltalet anger hur stor del av kommunens driftsinkomster som skulle behövas för återbetalning av det främmande kapitalet när också hyresansvar likställs med främmande kapital. Dessutom har bland annat anvisningarna om redogörelserna för intern kontroll och riskhantering preciserats. Kommunerna och samkommunerna ska iaktta den nya allmänna anvisningen i sina bokslut fr.o.m. räkenskapsperioden 2017. 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe