JHS 200

Ny serviceklassifikation för kommuner och samkommuner

Kuvassa lapset näkyvät oven takana

Målet med den gemensamma klassifikationen för tjänster i kommunerna och samkommunerna (JHS 200) är att ersätta tidigare separata uppgiftsklassificeringar och bidra till att förbättra och effektivisera kommunernas verksamhet. Rekommendationen publicerades i juni 2017 och har nu kommit också på svenska. 

När kommunerna rapporterar om sin verksamhet är det viktigt att informationen klassificeras på ett enhetligt sätt, så att statistik och ekonomiska nyckeltal blir jämförbara mellan kommuner och över tiden.
Detta är också en förutsättning för att bedöma hur verksamheten och produktiviteten utvecklas.

Även om rapporteringen sker i slutändan av serviceprocessen är det viktigt att man beaktar rekommendationerna redan i planeringen, bedömningen och styrningen av servicen.

Kommunens alla utgifter och intäkter ska hänföras till serviceklasserna. Detaljerade bokföringsregler ges senare i rekommendationer gällande extern rapportering och rapporteringsanvisningar gällande kostnadsberäkning. 

Vem använder klassifikationerna?

Hur serviceklassifikationen utnyttjas beror på vem man talar om. Här några exempel:

  • I kommunerna används den ordnade informationen för ledning av kommunen samt styrning och uppföljning av verksamheten.
  • De som utvecklar verksamhet och processer inom den offentliga förvaltningen utnyttjar klassificeringarna bl.a. för utveckling av informationssystem/systemfunktioner för verksamheten.
  • Leverantörer av informationssystem får bättre möjligheter att säkerställa en kostnadseffektiv realisering av informationssystem

Exempel på klassificering

Varje tjänst beskrivs och placeras på ett visst sätt inom kommunens uppgifter, men det finns ingen hierarki.

Exempel: Detaljplan

  • Uppgift: Planering av områdesanvändning
  • Tjänst: Detaljplanering
  • Tjänstens förkortning: Detaljplan
  • Tjänstebeskrivning: bestämning av den kommande användningen för ett område samt beredning av och beslut om undantag i anslutning till byggande

Exempel: Grundläggande yrkesutbildning

  • Uppgift: Grundläggande yrkesutbildning
  • Tjänst: Grundläggande yrkesutbildning som genomförs som läroavtal
  • Tjänstens förkortning: Yrkesläroavtal
  • Tjänstebeskrivning: grundutbildning baserad på anställning, avsedd för vuxna och unga och som i huvudsak genomförs på elevens arbetsplats

Rekommendationen gäller för kommunernas service från och med 2020. (i den svenska översättningen står felaktigt fortfarande 2019)

 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.