Riksomfattande insamling av uppgifter om lärare

Visste du att 

...behörighetsgraden hos klasslärare varierar regionalt? I landskapen finns det mest behöriga lärare i Norra Karelen, där 99,1 procent av klasslärarna hade formell behörighet att sköta sin uppgift. I södra Finland är situationen mer problematisk än på andra håll i landet. Visste du att 98,1 procent av matematiklärarna i gymnasiet har formell behörighet eller att 38,3 procent av gymnasierektorerna är kvinnor? Dessa uppgifter och många andra statistiska uppgifter om lärarna kommer från den riksomfattande insamlingen av lärardata.

Uppgiftsinsamling som gäller lärare inleds i mars

På uppdrag av Undervisnings- och kulturministeriet samlar Statistikcentralen in uppgifter om lärare inom grundläggande utbildning, gymnasieutbildning, grundläggande yrkesutbildning, yrkesinriktad vuxenutbildning och fritt bildningsarbete från 1.3.2016. Uppgifterna samlas in på ett elektroniskt frågeformulär. Enkäten ger information om bland annat behörighetsgrad, lärararkårens åldersstruktur, undervisningsgruppernas storlek och lärarnas deltagande i fortbildning och arbetsperioder. Insamlingen av uppgifterna har beretts i samarbete med Undervisnings- och kulturministeriet, Statistikcentralen, Utbildningsstyrelsen, KT Kommunarbetsgivarna, Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och Kommunförbundet.

I år har insamlingsprocessen ändrats i grunden. Ändringarna beror på respons från läroanstalterna. Ändringarna minskar den belastning medverkan i enkäten innebär för läroanstalterna och lärarna. Till följd av ändringarna samlas i februari endast in lärarnas kontaktinformation från läroanstalterna. I mars får lärarna själva besvara enkäten direkt på ett webbformulär. Läroanstalterna och lärarna togs också med i planeringsskedet av uppgiftsinsamlingen.

Insamlingar av uppgifter om lärare har genomförts år 2002, 2005, 2008, 2010 och 2013. I insamlingen år 2013 var läroanstalternas sammantagna svarsprocent 89. De uppgifter som samlats in används av Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen för statistiska ändamål. De nämnda får inte tillgång till uppgifter om enskilda lärare.

Utgående från insamlingsresultaten utarbetas publikationen Lärarna i Finland 2016, där den finländska lärarkårens åldersstruktur, behörighetsgrad, könsindelning, fortbildningsgrad och andra statistiska uppgifter som är viktiga för lärarnas ställning och lärarautbildningen analyseras.

Undervisnings- och kulturministeriet hoppas att så många lärare som möjligt deltar i insamlingen av uppgifter. Det är viktigt att få heltäckande uppgifter om lärarna, som är nyckelpersoner i den högklassiga utbildningen i Finland, för att behoven i lärarutbildningen ska kunna förutses och fortbildningen kunna utvecklas.    

Närmare upplysningar:

Elina-Maria Kekkonen, Statistikcentralen, puh: 029 551 3694

Undervisningsråd Armi Mikkola, UKM, puh: 0295 3 30214