Babydagen 28.9.2018

Den andra nationella babydagen firas på fredag 28.9.2018. Förra året var det första gången dagen firades. Riksdagens talman Paula Risikko, som är Babydagens beskyddare, har bjudit in arrangörerna med barn till en beslutsfattarträff med riksdagsledamöterna i riksdagens auditorium den 28 september kl. 11.30–12.30. Alla samarbetsparterna håller anföranden.
Evenemanget riktar sig särskilt till riksdagsledamöterna och medierna för att synliggöra småbarnen i samhället ”Vi vill göra babyn välkommen överallt”. Avsikten är att väcka debatt och rikta uppmärksamheten på hur bebisarna och deras familjer bättre än hittills kunde beaktas i samhället. De barn som föds nu lever ju fortfarande om nästan hundra år.

Arrangörerna hoppas på exempel på babyvänliga:

1) församlingar
2) arbetsplatser/företag/organisationer
3) kommuner
 
Arrangörer är bl. a. Baby Finland rf, Nuori kirkko och församlingarna, Förbundet för mödra- och skyddshem och Helsingfors stads aktörer. Baby Finland rf har som mål att Babydagen på sikt ska bli en dag man firar på samma sätt som mors dag och fars dag.
Kampanjen har bara börjat och det finns säkert många goda exempel. Arrangörerna önskar få exempel på babyvänliga arbetssätt och/eller kriterier som den babyvänliga församlingen, kommunen eller arbetsplatsen tillämpar. Baby Finland rf:s styrelse vill på babydagen lyfta fram  exempel på babyvänlighet och utse en babyvänlig församling, kommun och arbetsplats.  
Finlands Kommunförbund hoppas få exempel på  kommunernas babyvänlighet. Exemplen kan gälla babyn eller babyns familj. Vi förmedlar förslagen till Baby Finland rf för evenemanget den 28 september 2018. 
Vänligen skicka in förslagen senast 14.9.2018 till adressen: soile.paahtama@kommunforbundet.fi och hannele.salminen@kommunforbundet.fi

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe