Remisstiden pågår till 19.10.2018

Begäran om utlåtande om utkastet till regeringspropositionen om elektronisk fakturering

Sähköinen laskutus

Finansministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om elektronisk fakturering.

Europeiska unionens direktiv 2014/55/EU om elektronisk fakturering vid offentlig upphandling trädde i kraft 26.5.2014.  Medlemsländernas nationella lagar och förordningar samt administrativa bestämmelser bör harmoniseras med direktivet senast den 18 april 2019. Enligt direktivet om elektronisk fakturering ska de upphandlande enheterna kunna ta emot och behandla elektroniska fakturor som är förenliga med den europeiska faktureringsstandarden i samband med offentlig upphandling som överskrider EU:s tröskelvärden.

Förutom skyldigheterna i direktivet föreslås i lagen också bestämmelser som är oberoende av direktivet och som gäller den upphandlande enhetens och näringsidkarens rätt att få fakturor av en annan upphandlande enhet eller näringsidkare i form av elektronisk faktura som överensstämmer med den europeiska standarden. Finansministeriet ber också om ställningstaganden till förslagen om främjande av elektroniska kvitton som finns under 3.2 Alternativ i utkastet till regeringsproposition.

Lagen ska inte tillämpas om användningen av elektronisk faktura kan röja sekretessbelagda uppgifter eller äventyra statens centrala säkerhetsintressen. Lagen gäller inte fakturering för privata fysiska personer.

Syftet med den föreslagna lagen är att effektivisera både den offentliga och den privata sektorns ekonomiförvaltning genom att skapa ramar för automatisk behandling av fakturor.

Lagen kommer i praktiken att påverka alla kommunala organisationers fakturering och ekonomiförvaltning. Därför är det önskvärt att så många kommunala aktörer som möjligt bekantar sig med utkastet och vid behov ger ett utlåtande. Remisstiden pågår till 19.10.2018.

Materialet som också innehåller anvisningar finns under länken: https://bit.ly/2OFwBJN

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe