Kommunekonomin mot 2020-talet -publikation
Den kommunala ekonomin står inför stora förändringar då vård- och landskapsreformen träder i kraft. Reformen innebär en omvälvning i den offentliga förvaltningen med genomgripande förändringar i uppgifterna, styrningen och ekonomin.
I och med reformen krymper kommunernas inkomstbas, men samtidigt minskar utgifterna. Spelrummet i den kommunala ekonomin blir mindre och den relativa skuldsättningen ökar, vilket minskar kommunernas möjligheter att finansiera de investeringar som behövs för grundläggande reparationer och tillväxt. Å andra sidan kan man anta att kommunekonomin i viss utsträckning blir mer förutsägbar när social- och hälsovårdskostnaderna överförs till landskapen.
I det här skedet kan ingen med säkerhet säga vilka alla konsekvenser reformen får för kommunernas ekonomi, då inte ens lagarna om reformen har godkänts. Kommunernas skatteinkomstunderlag, statsandelssystemet, finansieringsriskerna samt helhetens funktionsduglighet och kontrollen över den kommer i vilket fall som helst att ligga på följande regerings bord. Helt uppenbart kommer övergången till det nya systemet att bli en stor utmaning.
De utredningar som gjorts om kommunernas och landskapens ekonomi har hittills främst gällt övergångsperioden, medan tiden därefter fått mindre uppmärksamhet.Publikationen Kommunekonomin mot 2020-talet -publikationfyller ut detta hål och är ett försök att väcka diskussion om vilka utmaningar vi står inför de närmaste åren och hur problemen skulle kunna lösas.
Syftet med publikationen är att presentera utsikter, smärtpunkter och utmaningar samt ge ett underlag för agendan under nästa valperiod. Publikationen är i första hand avsedd för kommunernas förtroendevalda, övriga beslutsfattare och ekonomiska experter.
Ladda kostnadsfri Kommunekonomin mot 2020-talet -publikation här http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3446
Innehållet:
- Förord, vice verkställande direktör Timo Reina
- Åldrandet kostar, men utgiftsökningen kan bromsas genom kloka beslut, chefekonom Minna Punakallio
- Lokalförvaltningens framtida skatteunderlag, utvecklingschef Jukka Hakola
- Statsandelssystemet behövs också i fortsättningen, utvecklingschef Sanna Lehtonen
- Resultatrik verksamhet kräver ledning av hela kommunkoncernen, utvecklingschef Sari Korento
- Kommunens livskraft – mycket att tänka på, sakkunnig Jari Vaine och biträdande direktör, kommunalekonomi Reijo Vuorento
- Skuldfinansiering – en bra dräng, men dålig husbonde, sakkunnig Jari Vaine och biträdande direktör, kommunalekonomi Reijo Vuorento
- Har kommunerna i framtiden sparpotential eller försvinner produktivitetsreglaget med social- och hälsovården? sakkunnig Mikko Mehtonen, projektforskare Susa Säkkinen och projektforskare Samuel Ranta-aho
- Bristfällig kompensation för egendomsarrangemang i reformen, utvecklingschef Sari Korento
- Landskapens finansiering – fungerar teorin i praktiken? tf. dirketör, kommunaleonomi Henrik Rainio, utvecklingschef Sanna Lehtonen och biträdande direktör, kommunalekonomi Reijo Vuorento
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
- kommunekonomi, offentliga finanser, prognoser
- ekonomisk politik
- förhållandet stat-kommun
- skattepolitik, finanspolitik
Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.
Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.
Kaffe med Uffe
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe