Ny JHS om ekonomisk rapportering, uppdatering av JHS om kontoplan

JHS-suositukset

JHS 205 Kommunernas och samkommunernas ekonomiska rapportering

Rekommendationen JHS 205 Kommunernas och samkommunernas ekonomiska rapportering har godkänts. Den träder i kraft 1.1.2021. I rekommendationen beskrivs vilka ekonomiska uppgifter kommunerna och samkommunerna ska ge Statskontoret utöver de officiella bokslutskalkylerna och investeringsuppgifterna. Eftersom rekommendationen innehåller många nya uppgifter som ska rapporteras, finns det skäl att sätta sig in den i god tid och försäkra sig om att uppgifterna är tillgängliga.

Utöver bokslutskalkylerna och investeringarna ska följande helheter rapporteras:

  1. borgensförbindelser
  2. PPP-projekt (public-private partnerships, livscykelprojekt)
  3. energieffektivitetsavtal
  4. kommunernas och samkommunernas affärsverk
  5. uppgifter om kommunalt ägda sammanslutningar
  6. övriga uppgifter

Länk till rekommendationen (på finska): http://www.jhs-suositukset.fi/web/guest/jhs/recommendations/205

JHS 192 om kontoplan för kommuner och samkommuner uppdaterad

JHS 192 Kontoplan för kommuner och samkommuner har uppdaterats, men uppdateringen träder i kraft först 1.1.2021. Det är främst fråga om tekniska ändringar som gjorts på basis av kommunallagen och bokföringslagen. Kontonas innehåll har inte ändrats, men bokföringen av servicesedlar flyttas år 2021 från gruppen Understöd och bidrag till Köp av tjänster. Några nya konton har lagts till bland annat på grund av JHS 205 om ekonomisk rapportering. De konton och uppgifter som ska överföras till de kommande landskapen har markerats med blått i kontoplanen. Nytt är bilaga 4, som innehåller anvisningar om bokföringen av försäkringsersättningar. Kontonumreringen är mestadels oförändrad, med några undantag.

Uppdateringen av JHS 192 har publicerats redan nu för att kommunerna och samkommunerna ska kunna testa rapporteringen av ekonomiska uppgifter till Statskontoret i xbrl-format.

Länk till den uppdaterade rekommendationen (på finska): http://jhs-suositukset.fi/web/guest/jhs/projects/jhs-192-paivityshanke

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe