Bokföringsnämndens kommunsektions utlåtande om hur nedskrivning av lån och ändringar i grundkapitalet noteras i bokföringen

Kirjapitolautakunnan kuntajaoston lausunto numero 121

Bokföringsnämndens kommunsektion har i sitt senaste utlåtande 121 tagit ställning till hur nedskrivning av lån och ändringar i grundkapitalet noteras i en samkommuns och dess medlemskommuners bokföring.

Bakgrunden till begäran om utlåtande var en situation där en samkommun hade gett ut ett räntefritt lån till A Ab som i sin helhet ägs av samkommunen. A Ab hade i sin tur beviljat B Ab ett kapitallån Samkommunen begärde ett utlåtande bland annat om hur nedskrivningen av kapitallånet ska noteras i A Ab:s, samkommunens och samkommunens medlemskommuners bokföring om B Ab eventuellt går i konkurs. 

Bokföringsnämndens kommunsektion besvarade begäran om utlåtande till den del det gällde samkommunens eller dess medlemskommuners bokföring. Bokföringsnämnden gav ett utlåtande om de frågor som gällde aktiebolagens bokföring.

Läs mer:

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe