Webbtillgänglighetslagstiftning långsamt men säkert framåt - lagen i kraft 1.4.2019

Lagstiftningen om webbtillgänglighet (Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster) skulle träda i kraft redan i september 2018, men har ännu inte godkänts i riksdagen. Nu har tagit den dock tagit flera steg framåt i behandling.

Förslaget gick till första behandling i kammaren 7.2.2019 och förväntningen är att det godkänns senare under vårvintern. Troligen kommer lagen att träda i kraft från 1.4.2019, även om de flesta kraven i lagstiftningen redan är i kraft.

Förvaltningsutskottet kom i januari med sitt betänkande om förslaget. I betänkandet noterade utskottet behovet av lagstiftningen, och gjorde mindre justeringar i regeringens förslag.

Kommunerna borde notera åtminstone det att undantaget som man tidigare tolkade gällde för arbetsplatsernas intra- och extranätstjänster, endast är tidsbegränsat så att kraven gäller alla nya tjänster efter 23.9.2019 och att existerande tjänster undantas tills att genomgår omfattande förändringar.

Mer info om lagstiftningen och kraven: kommunforbundet.fi/tillganglighet

 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.