Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.
Riksdagen har godkänt statsrådets förslag till temporär ändring av kommunallagen. Lagändringarna trädde i kraft 1.5.2020.
Syftet med lagändringen är att minska kommunernas svårigheter med att hålla sammanträden via distansförbindelser. Svårigheter har förekommit särskilt med sammankallandet av fullmäktige. För närvarande finns det fortfarande många kommuner och samkommuner vars förvaltningsstadgor inte möjliggör distansmöten via elektroniska förbindelser. Lagändringen gör det möjligt att snabbt övergå till en ny mötespraxis för alla organ, även för fullmäktige.
Läget underlättas även för de kommuner och samkommuner som redan använder sig av distansmöten och som har adekvata regler för det: i förarbetena till lagen förtydligas kravet på bild- och ljudförbindelse på lika villkor liksom kraven på programvaran.
I kommunallagen har det införts bestämmelser som ökar kommunstyrelsens befogenheter:
Kravet på bild- och ljudförbindelse på lika villkor för dem som konstaterats vara närvarande vid elektroniska sammanträden har medfört en hel del oklarheter i kommunerna. Den programvara som allmänt används i kommunerna vid elektroniska sammanträden möjliggör inte nödvändigtvis till alla delar samtidig och oavbruten bild- och ljudförbindelse, vilket innebär att kravet på bild- och ljudförbindelse på lika villkor de facto inte kunnat uppfyllas i dess vidsträckta bemärkelse.
Motiveringen till regeringspropositionen förtydligar situationen i kommunerna: enligt motiveringen kan den tekniska plattformen för ett elektroniskt sammanträde vara något allmänt tillgängligt videokonferensprogram eller motsvarande program, såsom Teams, Skype eller motsvarande. Bildförbindelsen behöver dock inte nödvändigtvis finnas tillgänglig utan avbrott, utan det räcker att bilden syns när man håller anföranden. Enbart en telefonkonferens – som endast har ljudförbindelse – är inte möjlig, dvs. den uppfyller inte lagens krav.
Ett elektroniskt sammanträde kan också ordnas som ett ”hybridmöte”, dvs. så att en del av de personer som deltar i sammanträdet är närvarande på mötesplatsen och en del deltar elektroniskt med en videokonferensförbindelse eller motsvarande.
I kallelsen till ett sammanträde ska anges hur det elektroniska sammanträdet ordnas. Kallelsen ska utfärdas av ordföranden.
De nya bestämmelserna trädde i kraft 1.5.2020. Den temporära 90 a § om sätten att fatta beslut i organ gäller till och med 31.7.2020, och den temporära 99 a § om elektroniska sammanträden gäller till och med 31.5.2021.
***
Denursprungligen 16.4 publicerade nyheten har bearbetats 11.5.2020 kl. 16: Rubriken, en mellanrubrik samt det första och sista stycket har bearbetats för att beskriva situationen från 1.5, då lagändringen trätt i kraft.
Kuntalaki muuttuu väliaikaisesti pandemiasta johtuen. Annaliisa Oksanen 29.4.2020.
Kommunallagen (410/2015)
Finlex
Regeringens proposition: Kommunernas och samkommunernas elektroniska beslutsfattande underlättas
Pressmeddelande 16.4.2020. Finansministeriet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av kommunallagen RP 47/2020
Behandlat vid statsrådets allmänna sammanträde 16.4.2020. Finansministeriet.
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av kommunallagen(RP 47/2020 rd.)
Riksdagsbehandling
Införande av elektroniska sammanträdesförfaranden i kommunerna
Nyhet 17.3.2020. Kommunförbundet
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.