Läroanstalterna som producent och utnyttjare av data

Det finns mycket olika slags datainsamling i kommuner, skolor och läroanstalter. Data behövs och används till exempel vid beslutsfattande, finansiering, ledning och forskning. Det finns flera som samlar data och det kan också bli rusning hos svararen.

Nu har det publicerats en ny webbplats om datainsamlingar och digitala data. Den nya webbplatsen  hjälper skolorna och läroanstalterna att organisera sin verksamhet och vara förutseende eftersom de på sidorna hittar information om kommande datainsamlingar, deras innehåll och tidtabell. Med hjälp av den nya sajten vill man lätta på skolornas och läroanstalternas arbetsbörda som olika datainsamlingar medför, vilket även gör det lättare för forskare och myndigheter att effektivare utnyttja varandras datainsamlingar och de material som sammanställs utifrån dem. Utgångspunkten är att samma uppgifter ska samlas in endast en gång. 

Utbildningsstyrelsens nyheter 28.1.2020.

Datainsamlingar och digitala data (på finska)

 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe