Årligt evenemang

Drömmarnas motionsdag uppmuntrar kommuninvånare i alla åldrar

På drömmarnas motionsdag 10.5 är motion en gåva som alla får ta del av. Också kommunerna kan på många sätt delta i eller vara med och förverkliga dagen. Kommunen kan till exempel erbjuda motionärer lokaler eller informera om idrottsanläggningar och utomhusrutter som är öppna för alla. Kommunerna kan också uppmuntra organisationer och kommuninvånare att ordna små och stora motionsevenemang.

Kom ihåg att uppmuntra kommuninvånare i olika åldrar att delta i evenemangen. Ta modell av goda tips från Birkala, Salo och Norra Karelen!

Det händer och sker på sportplanen i Birkala

I Birkala ansvarar kommunen för samordningen av det gemensamma evenemanget. Man har bjudit in idrottsföreningar, organisationer inom olika sektorer, föreningar och företag som på ett eller annat sätt främjar kommuninvånarnas motion, hobbyer och välbefinnande.

– Vi tog kontakt med ett stort antal olika aktörer, och över 30 lokala aktörer gick med i evenemanget Drömmarnas motionsdag i Birkala. Evenemanget erbjuder något för kommuninvånare i alla åldrar, säger Olli-Pekka Toikkonen, idrottsinstruktör i kommunen.

Under evenemanget får kommuninvånarna pröva på olika motionsformer som intresserar dem på centralidrottsplanen i Birkala och i närheten av den.

– Många traditionella idrottsföreningar och andra föreningar deltar, och förutom dem har vi till exempel församlingen, frivilliga brandkåren och till och med Polisyrkeshögskolan.

– Idén om att koordinera evenemangen kom från föreningsparlamentet. Kommunen svarade gärna på föreningarnas begäran. Jag rekommenderar varmt modellen för andra kommuner. Kommunerna har goda relationer till lokala aktörer och mångsidiga kommunikationskanaler som når kommuninvånarna på bred front. Med en relativt liten satsning kan man få många att röra på sig, sammanfattar Toikkonen.

I Salo har Drömmarnas motionsdag långa traditioner

I Salo har Drömmarnas motionsdag fått fart på kommuninvånarna redan i flera års tid. Också i vår har anmälningen av händelser kommit väl igång. Vid evenemanget Seniorer och juniorer rör sig barn tillsammans med sina mor- eller farföräldrar runt en bana och utför olika uppgifter. På kvällen kan kommuninvånarna bekanta sig med österländsk dans eller testa sin vårkondition i de öppna terrängmästerskapen. Det finns fortfarande plats för mer program i Salo.

Terhi Sinnelä, informationssekreterare för motions- och idrottstjänsterna i Salo, tipsar om hur ordnandet av evenemang lyckas i praktiken ur kommunens synvinkel:

– För det första uppmuntrar vi olika aktörer att delta i motionsdagen. Vi skickar meddelanden direkt till föreningar, skolor och daghem. Som en liten bonus har vi lovat att vid behov hjälpa till med att registrera evenemang i motionsdagens karttjänst.

Kommunen kan stödja ordnandet av evenemang genom att informera om dem.

– Vi har fått stor synlighet i sociala medier, och vi marknadsför evenemang i Salo också i stadens informationsblad som delas ut till varje hushåll och vid stora evenemang.

Det är viktigt att bjuda in alla till Drömmarnas motionsdag.

– Vi har i alla våra kanaler lyft fram att alla kan delta i Drömmarnas motionsdag. Låt oss helt enkelt göra det enkelt! säger Sinnelä.

Bänkrundor i Norra Karelen

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus (centralen för folkhälsan i Norra Karelen) har samordnat den regionala kampanjen Anna sydämestäsi (ge från ditt hjärta). Inom kampanjen har man kunnat donera pengar för att finansiera namngivna parkbänkar för rutter och gatuavsnitt i de kommuner som deltar i kampanjen. De namngivna bänkarna tas officiellt i bruk på Drömmarnas motionsdag 10.5.2022.

- Vår kampanj resulterade i 40 bänkar. De placeras på fem kommuners område. Särskilt aktivt donerades bänkar till exempel i Rääkkylä, en kommun med ett par tusen invånare, som sammanlagt fick åtta nya bänkar, säger Tiina Vlasoff, sakkunnig i hälsofrämjande vid Norra Karelens folkhälsocentral och koordinator för projektet.

– Det bor många äldre i Rääkkylä och promenader är en populär motionsform, berättar kommunens fritidssekreterare Jyrki Kymäläinen. – Bänkarna kommer att placeras längs populära rutter, och därmed göra det möjligt för många kommuninvånare att aktivt röra på sig. Kommunen sköter monteringen av bänkarna och underhållet av dem i fortsättningen.

Det första gemensamma evenemanget i anslutning till bänkarna ordnas nästan genast efter Drömmarnas motionsdag. Kommuninvånarna bjuds då med på ”bänkrunda”, som avslutas med en gemensam kaffestund.

Närmare upplysningar

  • Mari Ahonen-Walker, specialsakkunnig vid Kommunförbundet, mari.ahonen-walker(at)kommunforbundet.fi, tfn +358 50 452 6433
  • Matleena Livson, specialsakkunnig i Finlands olympiska kommitté, matleena.livson(at)olympiakomitea.fi, tfn +358 40 770 2924

 

Vad är drömmarnas motionsdag?

Drömmarnas motionsdag ordnas årligen 10.5 som en försöks- och pop-up-dag för alla former av motion och idrott. Målet med dagen är att sporra människor att röra på sig och hitta nya sätt att motionera.

Drömmarnas motionsdag samordnas av Finlands olympiska kommitté, som även förvaltar evenemangets webbplats. Många motions-, idrotts- och hälsoorganisationer samt kommuner främjar evenemanget.

Bekanta dig med motionsdagen och anmäl ditt eget evenemang.

Det finns material för sociala medier som gärna får användas i marknadsföringen. Materialet finns i flera olika format, även på svenska och engelska. Utnyttja det omfattande materialet.

På sociala medier används hashtaggarna #drömmarnasmotionsdag och #unelmienliikuntapäivä.

 

Läs mer om dessa teman

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe