Behovet av samarbete ökar i den grundläggande utbildningen – Kommunförbundet har kartlagt olika sätt att samarbeta

Ordnandet av grundläggande utbildning är en viktig lagstadgad uppgift för kommunen. Det hör till kommunernas ansvar att se till att alla läropliktiga har en tillgänglig närskola.

Även om antalet grundskolor har minskat i flera år, är nätverket av tjänster fortfarande mycket mångsidigt och omfattande. Under de kommande åren kommer ändringarna i befolkningsstrukturen och särskilt den kraftiga nedgången i nativiteten att påverka alla kommuners sätt att sörja för tillgången och tillgängligheten till utbildningstjänster.

Kommunerna har möjlighet att inom ramen för lagen om grundläggande utbildning och kommunallagen besluta hur den grundläggande utbildningen ordnas. Kommunerna kan inom ramen för sin självstyrelse samarbeta på avtalsbasis för att ordna grundläggande utbildning över kommungränserna. Lagstiftningen ställer villkor för samarbetet.

Kommunförbundet stöder kommunerna i att finna lämpliga samarbetsformer genom att publicera en rapport som beskriver olika sätt att tillhandahålla grundläggande utbildning inom ramen för den nuvarande lagstiftningen.

Publikationen lyfter fram möjligheterna till offentligrättsligt samarbete mellan de aktörer som tillhandahåller grundläggande utbildning. Publikationen finns tillgänglig på finska och utkommer på svenska inom kort.

I dagsläget har kommunerna möjlighet att inom ramen för lagen om grundläggande utbildning och kommunallagen besluta hur den grundläggande utbildningen ska tillhandahållas. Kommunerna kan inom ramen för sin självstyrelse samarbeta på avtalsbasis över kommungränserna.

– Avsikten med publikationen är förutom att uppmuntra till samarbete också att erbjuda stöd i form av information för det lokala beslutsfattandet, säger Minna Antila, jurist på Kommunförbundet.

Samarbete kring den grundläggande utbildningen har redan prövats

Kommunerna i pilotområdena inom Kommunförbundets projekt Nätverksbaserade grundskolor har stärkt vår uppfattning om varför det även i fortsättningen lönar sig att satsa på samarbete mellan kommunerna och utveckla allt smidigare undervisningsarrangemang, säger Mari Sjöström, specialsakkunnig.

Utbildningsanordnarna tar redan i viss mån vara på samarbetsmöjligheterna, men det kunde finnas ännu mer samarbete. Nycklarna till lösningen har till stor del överlåtits till kommunerna, framhåller Sjöström.

Perusopetuksen järjestäminen kuntien yhteistyönä (på finska)

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning

Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe