Cygnaeuspriset lyfter fram idéer som främjar barnens digitala välmående

Cygnaeuspriset lyfter år 2024 fram idéer och verksamhetsmodeller som främjar barnens och de ungas digitala välmående och samhörighet, i synnerhet i de sociala mediernas värld. Priset beviljas av Utbildningsstyrelsen och Kommunförbundet och delas ut under Educa-mässan i januari 2025.

Syftet med Cygnaeuspriset är att lyfta fram verksamhetssätt som främjar delaktighet, samhörighet och tillgänglighet. Skolstyrelsen instiftade Cygnaeuspriset år 1981 till minnet av den finländska läropliktsskolans fader Uno Cygnaeus (1810–1888). Ursprungligen delades priset ut för att uppmärksamma en livsgärning. År 2019 började man dela ut priset enligt ett nytt koncept.  

De lösningar som premieras kan till exempel ha som mål att öka barns och ungas förståelse av hur den digitala världen påverkar välmåendet eller stärka barns och ungas vänskaps- och kompisfärdigheter. Förslag på mottagaren av Cygnaeuspriset 2024 kan lämnas in av privatpersoner, grupper och organisationer senast 15.10.2024.

Cygnaeus-medaljen som formgivits av Essi Renvall delas ut av Utbildningsstyrelsens generaldirektör Minna Kelhä.

Läs mer (Utbildningsstyrelsen)

Läs mer om dessa teman

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning

Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe