Hem och skola-dagen skapar åter möten mellan människor – Årets evenemang uppmuntrar skolor och familjer att läsa

Hem och Skola-dagen, som stärker samarbetet mellan familjer och skolor, har firats sedan 2010. Dagen bjuder på gemensamma aktiviteter för tusentals familjer och skolor, elever, lärare och föräldrar varje år. Hem och Skola-dagen motsvarar de mål för samarbetet mellan hemmet och skolan som upptagits i grunderna för läroplanen. Temat för Hem och skola-dagen år 2024 är läsfärdigheter.

Skolan börjar snart. Det är ytterst viktigt att samarbetet mellan hemmet och skolan inleds redan vid skolstarten och att det fortsätter under hela läsåret. Hem och skola-dagen, som samordnas av åtta organisationer inom utbildning och fostran, är ett utmärkt tillfälle att skapa gemensamma aktiviteter för föräldrar och skolor.

Hem och Skola-dagen är ett riksomfattande evenemang som ordnas varje år i september. Daghem, skolor och läroanstalter kan genomföra dagen tillsammans med hemmen på ett sätt som lämpar sig just för dem. Det viktigaste är att deltagarna får möta varandra och vara tillsammans på ett positivt sätt och att evenemanget stärker samarbetet mellan de vuxna för barnens bästa. Hem och Skola-dagen motsvarar de mål för samarbetet mellan hemmet och skolan som upptagits i grunderna för läroplanen.

År 2024 erbjuds tips om nya aktiviteter som anknyter till läsning. Det är trevligt att träffas kring böcker, koppla av från vardagens stress och prata om böckerna. Böcker och flerspråkig läsning är också ett bra sätt att ge föräldrar som talar andra språk än finska eller svenska möjligheter att delta.

Skolor kan anmäla sig till evenemanget på webbplatsen (https://kodinjakoulunpaiva.fi/). Samtidigt kan de beställa Hem och Skola-dagens produktpaket, som innehåller affischer, muggar och servetter.

Vi uppmuntrar alla skolor och familjer att delta i läsglädjen under Hem och Skola-dagen!

Finlands svenska lärarförbund FSL

Förbundet Hem och Skola i Finland

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ

Utbildningsstyrelsen

Specialister för undervisnings- och bildningsväsendet Opsia rf

Bildningsbranschen rf

Kommunförbundet

Finlands Rektorer rf

Finlands Föräldraförbund

Läs mer om dessa teman

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe