Kommunförbundets mall för byggnadsordning för kommunerna har publicerats
Vi har i samarbete med kommunerna och miljöministeriet utarbetat en mall för byggnadsordning för att stödja kommunernas byggnadstillsynsarbete.
Bygglagen som träder i kraft 1.1.2025 förutsätter att kommunerna uppdaterar sin byggnadsordning inom två år från lagens ikraftträdande. Bygglagen och regeringens proposition 19.9.2024 med förslag till ändring av bygglagen förutsätter att byggnadsordningen utarbetas på ett nytt sätt.
Det är viktigt att byggnadsordningen är så tydlig som möjligt. Mallen för byggnadsordning innehåller endast noggrant övervägda processer och hänvisningar till annan lagstiftning. Först beskrivs de allmänna bestämmelserna och definitionerna. Sedan anges särskilda bestämmelser för olika områden. I slutet finns krav på utredningar och anmälningar. Kraven på maskinläsbarhet har också beaktats i formuleringarna.
Kommunerna kan ur mallen för byggnadsordningen plocka ut föreskrifter som är ändamålsenliga för dem själva och ändra dem i lämplig form. I byggnadsordningen kan sådana föreskrifter meddelas som med tanke på de lokala förhållandena förutsätts för ett planmässigt och lämpligt byggande, för beaktande av kultur- och naturvärden samt för skapande och bevarande av en bra livsmiljö. Föreskrifterna kan variera för olika områden i kommunen. I publikationen fokuserar vi på den allmänna jämlikheten på kommunnivå samt på skyldigheten att främja likabehandling i beslutsfattandet och tjänsterna.
Vid utarbetandet av mallen har man varit tvungen att tolka den nya lagen i en oklar situation. Mallen grundar sig på nuvarande uppgifter och ändras om den föreslagna ändringen av byggnadsordningen i bygglagen ändras vid riksdagsbehandlingen. Tolkningen av lagen preciseras i och med rättspraxisen, vilket kan ta flera år.
Sex workshoppar ordnades för kommunerna om utarbetandet av byggnadsordningen. Utkastet presenterades för kommunerna 17.9.2024. Mallen innehåller fortfarande sådana bestämmelser från olika kommuners byggnadsordningar som ansetts fungera bra. Mycket förändras dock: kommunerna ska till exempel avgöra vilka andra åtgärder än de som föreskrivs lagen (ByggL 42 §) som förutsätter bygglov i kommunen.
Till byggnadsordningen utarbetades ett helt nytt kapitel om biologisk mångfald. Anvisningarna strävar efter att beakta de krav som restaureringsförordningen medför. Den stöder särskilt de kommuner som omfattas av förordningen som trädde i kraft i augusti 2024.
Utöver byggnadsordningen behövs även andra anvisningar. Dessa är bra att utarbeta som separata dokument så att eventuella ändringar kan göras smidigt.
Lycka till med utarbetandet av byggnadsordningen!
Läs mera: Mall för byggnadsordning
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
- - byggnadstillsyn
- - byggande
- - utveckling och intressebevakning i samband med markanvändnings- och bygglagen
Uutta Kuntaliitolta
Mer än en femtedel av fastlandskommunerna minskar fullmäktiges storlek för perioden 2025–2029
Finlands aktivaste kommun är Tammerfors
Den procentuella höjningen i inlösningslagen kan ännu ses över
Vem läser de svenskspråkiga utlåtandena?
Vikten av bredare representation i kommunalval
Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!