Statens beslut att skära i statsandelen för teatrar, museer och orkestrar är kortsiktigt

Undervisnings- och kulturministeriet fördelar varje år statsandelar till konst- och kulturinstitutioner. Av statsandelarna på nästan 150 miljoner euro går 65 miljoner euro till kommunalt ägda teatrar, museer och orkestrar.

På grund av statens sparåtgärder och genomförandet av regeringsprogrammet kommer ministeriet att skära ned statsandelen för konst- och kulturinstitutioner med nästan 11 miljoner. Nedskärningen kommer att gälla också kommunalt ägda teatrar, museer och orkestrar. Av de musikaktörer som får statsandel är 52 procent kommunala, inom annan scenkonst (teater, dans, cirkus) är andelen13 procent och av museerna är 56 procent kommunala.

Om nedskärningen räknas om till kalkylmässiga årsverken betyder detta inom scenkonst och musik en nedskärning på 174,5 årsverken och inom museisektorn 80,9 årsverken.

Kommunförbundet uttrycker oro för de bestående konsekvenserna av nedskärningarna i statsandelsfinansieringen.

– Sparåtgärderna kommer att innebära mindre verksamhet och personalminskningar i synnerhet i landskapen, säger Johanna Selkee, sakkunnig vid Kommunförbundet.

Dessutom bereds nya bestående nedskärningar för 2026.

Statsandelsfinansierade stadsteatrar och stadsorkestrar samt ett stort antal museer erbjuder ett högklassigt utbud av konst och kultur hela året i olika delar av landet.

– Nedskärningarna träffar kärnan i kulturutbudet: landskapens konst- och kulturinstitutioner, som är viktiga för tillgången till professionell konst och kultur i hela landet. Teatrar, orkestrar och museer har inte bara betydelse på ett lokalt plan, utan också på regional och nationell nivå, och de sysselsätter professionella i branschen. Tack vare dessa institutioner har det uppstått också annan verksamhet på orten, såsom evenemang, festivaler och kreativ verksamhet och lokaler.

Samarbetet mellan kommunerna och staten har hittills upprätthållit konst- och kulturinstitutioner i hela landet. Staten och kommunerna har tillsammans stått för basfinansieringen av konst- och kulturorganisationerna. Kommunerna finansierar sina egna institutioner, men också privatägda teatrar, museer och orkestrar som får statsandel, med nästan 200 miljoner euro per år.

Ett viktigt mål för den kulturpolitiska redogörelsen som utarbetas utifrån regeringsprogrammet är att säkerställa framtiden för kulturen. I utkastet konstateras det att finansieringens uppgift är att säkerställa att kulturen är tillgänglig för alla. I redogörelsen föreslås också att

kommunernas och statens samarbete främjas genom att säkerställa tillgänglighet och tillgång till museer, scenkonst och grundläggande konstundervisning samt allmänna bibliotek.

Det finns en konflikt mellan redogörelsens förslag och besluten som fattats: statsmakten måste fullfölja sitt finansieringsansvar.

Läs mer

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Kultur, välfärd och kontaktytor i kommuner och välfärdsområden

Kulturen är viktig då man talar om hur offentliga sektorn leverar välfärd till invånarna i kommunerna och välfärdsområdena. Hur kan och borde vi utveckla samarbetet mellan kommunerna på detta område?  

Kom med på ett diskussionstillfälle 1.11.2024

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning

Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe