Uttalande från Svenska delegationen vid Kommunförbundet 19.9.2024

Statsandelsreformen får inte äventyra kommunernas möjlighet att ordna service på båda nationalspråken

Svenska delegationen vid Kommunförbundet behandlade vid sitt senaste möte reformen av statsandelssystemet som är under beredning. Delegationen gjorde ett gemensamt uttalande från mötet:

Statsandelarna för 2024 ändrades inte i någon större utsträckning på riksnivå, men under de följande åren 2025–2027 minskar statsandelarna betydligt.

Svenska delegationen anser att statsandelsreformen inte får under några som helst om-ständigheter äventyra kommunernas möjlighet att ordna service på alla områden på båda nationalspråken. Delegationen ser det som viktigt att tilläggen till skärgårdskommuner samt för flerspråkighet prioriteras i helheten.

Efter att de första provkalkylerna har publicerats (och där de totala konsekvenserna av föreslagen reform framkommer) ska de enskilda kommunerna närmare ta ställning till den presenterade reformen.

Statsandelarna betalas till kommunerna och övriga mottagare som en klumpsumma sen-ast den 11 varje månad. Statsandelsfinansieringen är en allmän inkomstpost som inte har öronmärkts för någon viss service. Den som får statsandel får alltså själv bestämma hur finansieringen ska användas.


Mikko Ollikainen, Ordförande för Svenska delegationen

mikko.ollikainen@riksdagen.fi

 

 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Oscar Ohlis
+358 9 771 2230, +358 50 409 6010
Ansvarsområden
  • integration på svenska
  • arbetskraftsinvandring
  • kontaktytor
  • intressebevakning och utveckling av service för våra svensk- och tvåspråkiga kommuner
  • stärkande av tvåspråkigheten i Kommunförbundets utvecklingsprojekt
  • koordinering av nätverket för svensk- och tvåspråkiga kommuner samt sekreterare för svenska delegationen
Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.