
31.3.2025
Uttalande från nätverket för svensk- och tvåspråkiga kommuner
Bevara mottagningscentraler för integration på svenska

Migrationsverket och regeringen bör samarbeta för att säkerställa att de svenskspråkiga integrationstjänsterna inte hotas. Nätverket för svensk- och tvåspråkiga kommuner uppmanar beslutsfattare att säkerställa att mottagningscentraler finns kvar på svenskspråkiga orter för att möjliggöra integration med svenska som första språk och kunna uppfylla regeringens målsättningar om en svenskspråkig integration på 5-10%. Det är av central betydelse att Finlands verkliga språkliga nationella mångfald återspeglas i landets integrationsverksamhet.
Mottagningscentralerna spelar en avgörande roll för nyanländas möjlighet att integreras med svenska som första språk på i Finland. Trots att centralernas primära uppgift inte är integration, inleds processen direkt vid ankomsten. För att flyktingar ska kunna välja svenska som integrationsspråk krävs också mottagningscentraler i svenskspråkiga regioner. De nu fungerande centralerna har byggt upp en kompetens och effektiv struktur som om den raseras inte kan byggas upp igen på kort tid.
Utöver språk och integration har centralerna även en viktig ekonomisk funktion. I regioner (som tex västra Finland, Åland och huvudstadsregionen) där arbetskraftsbrist råder, har flyktingar bidragit starkt till den lokala ekonomin. Avveckling av svenskspråkiga mottagningscentraler begränsar inte bara flyktingars valmöjligheter utan påverkar också arbetsmarknaden negativt.
Det är motsägelsefullt och oroande att Migrationsverket stänger svenskspråkiga mottagningscentraler. Beslut som tas under förevändning av kostnadseffektivitet och minskat kundunderlag får inte behandla nationalspråken olika eller äventyra invandrares språkliga rättigheter. Ett beslut om nedläggning hotar direkt förverkligandet av regeringens integrationsmål om att 5–10 procent av invandrarna ska integreras med svenska som första språk och försämrar invandrarnas möjligheter att få tillräckliga tjänster på det språk de väljer att integreras på. För en framgångsrik integration behövs också tillräckliga resurser på svenska. Om svenskspråkiga tjänster försämras i mottagningens inledande skede kan det få långsiktiga konsekvenser för en lyckad integrationen.
Kommunförbundets nätverk för svensk- och tvåspråkiga kommuner
Ordförande Rurik Ahlberg
Kommundirektör, Korsholms kommun
rurik.ahlberg@korsholm.fi
+358 40 594 7970
Nytt från Kommunförbundet
1.4.2025
Allt fler är nöjda med yrkesutbildningen trots att den allmänna opinionen blivit mer negativ
28.3.2025
Blogg
Dags att diskutera kommunernas nya roll inom sysselsättningen?
28.3.2025
Blogg
Kommunerna har en ledarroll i AN-reformen
25.3.2025
Blogg
Vem tar ansvaret för välfärden?

Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!

Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering
Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.