Tatu Keitaanniemi 11.10.2024

Ökande ungdomsbrottslighet kräver snabba åtgärder

Den offentliga debatten i Finland har länge inkluderat en uppfattning om att Sverige är vårt exemplariska äldre syskon. Vid beredningen av politiska reformer har vi ofta vänt blicken mot Sverige. Det finns dock ett område där Sverige snarare är ett varnande exempel: ungdomsbrottsligheten. 

Under de senaste tio åren har vi läst nyhetsrubrikerna och följt med hur svenska ungdomar mår dåligt och brotten har ökat explosionsartat. Gängvåld har blivit en del av vardagen i Sverige, som enligt flera indikatorer har blivit det ledande landet i Europa när det kommer till väpnat våld. Allt yngre personer rekryteras för allt allvarligare brott, till och med beställningsmord.  

Även i Finland förekommer det tecken på en liknande negativ utveckling. Debatten om ungdomsbrottslighet nådde en ny nivå i början av årtiondet: Uppgörelser mellan gatugäng i Esbo och Helsingfors samt rättsprocesser i anslutning till dem blev nyhetsstoff år 2021. Samtidigt upptäckte man att olika grupper inom organiserad brottslighet höll på att spridas från Sverige till Finland. 

Enligt Statistikcentralen ökade antalet unga under 15 år misstänkta för rån med upp till 136 procent mellan år 2021 och 2022. Uppskattningen grundar sig på de brott som polisen fått kännedom om. Flera ungdomar och personer som arbetar med dem har i offentligheten lyft fram hur eggvapen blir allt vanligare och våldet allt råare. 

Utvecklingen i Finland har i offentligheten förknippats med gangsta rap-musik, roadman-kultur och gatugäng, som har vuxit fram ur en amerikansk och engelsk kontext. I Finland har det även skett enstaka allvarligare våldsdåd som kan kopplas till ungdomsbrottslighet och gatugäng. 

Vi måste reagera på den ökande ungdomsbrottsligheten genast, medan det fortfarande går att göra något åt situationen. Tiden är inne för konkreta åtgärder. Det är viktigt att satsa på att förebygga ungdomsbrottslighet också i de områden där utvecklingen ännu inte syns.  

Det krävs nu sektorsövergripande samarbete för att främja ungas välbefinnande, motverka segregation och underlätta säkerhetsmyndigheternas brottsbekämpning. Arbetet berör i hög grad kommunernas ungdoms- och bildningsväsende. 

I augusti inledde vi projektet Mot våld, som fokuserar på att utveckla arbetet med att förebygga och bekämpa radikalisering, våldsbejakande extremism samt ungdoms- och gängbrottslighet. Dessutom stöder projektet kommunernas säkerhetsarbete på en allmän nivå. 

Läs mer: 

Projektet Mot våld 

Selvitys radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisevästä työstä 

Kort om skribenten

Skribenten är projektkoordinator för projektet Mot våld vid Finlands Kommunförbund.