Regeringens märkliga deal
Regeringen driver envist på en ändring av upphandlingslagen som avsevärt kommer att begränsa kommunernas möjligheter att använda sina egna bolag i sin serviceproduktion. Kommunen måste då äga minst tio procent av ett bolags aktier för att kunna utnyttja dess tjänster. Bland annat Konkurrens- och konsumentverket, som övervakar marknaden, stöder inte det kategoriska förslaget, och i kommunerna väcker projektet stor förvåning.
Om planen genomförs blir regleringen förmodligen den strängaste i Europa. I praktiken innebär procentkravet att färre än tio ägare skulle kunna använda sig av bolaget, eftersom ägarandelarna knappast fördelar sig jämnt mellan kommuner av olika storlekar.
Det är få som offentligt ställer sig bakom målet i regeringsprogrammet, men av någon anledning vill man inte heller ta upp ärendet på nytt. Tankarna går till forna årtiondens skumma kabinettskultur. Besluten om hur kommunernas och skattebetalarnas pengar ska användas har fattats över deras huvuden. Det råder inga tvivel om att ett antal stora företag kommer att uppleva ett ordentligt klirr i kassan på skattebetalarnas bekostnad under de närmaste åren.
"Det råder inga tvivel om att ett antal stora företag kommer att uppleva ett ordentligt klirr i kassan på skattebetalarnas bekostnad under de närmaste åren."
Regleringen kommer att slå hårt mot till exempel kommunernas ICT-tjänster och inom många sektorer mot små kommuner. Avfallshanteringens öde verkar inte heller väcka någon större oro. För att säga som det är så hör nästan samtliga kommuner till den kategori som kommer att behöva se över sin verksamhet från grunden.
Samtidigt som lagstiftningen tryggar monopolställningen för statliga specialuppgiftsbolag, begränsas kommunernas och välfärdsområdenas möjligheter att välja mellan olika servicealternativ, och därmed möjligheten att utveckla och effektivera verksamheten.
Olika kompromisser har nämnts i diskussionerna, men av någon anledning verkar ingen av dem duga. Man vill hålla fast vid skrivningarna i regeringsprogrammet, trots att det har blivit allt tydligare att det inte är möjligt att genomföra skrivningen som sådan, och att den skulle leda till en dyr förvaltningsmanöver.
Kommunerna utnyttjar flitigt både den lokala och den internationella marknaden. Det här är absolut ett smart drag. De kommunägda bolagen har dock en viktig roll. De konkurrensutsätter redan nu sina egna upphandlingar och drar nytta av marknaden. Förändringen kommer att leda till att köparbasen blir allt svagare och mer splittrad. Målet är att det ska vara säljarens marknad.