Essi Ratia och Kyösti Värri, blogg 16.10.2024

Utbildning som handleder för examensutbildning allt populärare

För två år sedan, hösten 2022, inleddes HUX-utbildningen för första gången. Den är en utbildning som handleder för examensutbildning och som erbjuds i övergångsskedet mellan den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet. Den kombinerade och ersatte de tre tidigare alternativen: den grundläggande utbildningens påbyggnadsundervisning, utbildningen som förbereder för gymnasieutbildning och utbildningen som handleder för yrkesutbildning.

I höst inleddes HUX-utbildningens tredje läsår. Utbildningen omfattar ett år, men avsikten är inte att alla studerande deltar i HUX-utbildningen hela året. Målet med HUX-utbildningen är att stödja den studerandes övergång till en examensinriktad utbildning, endera till gymnasie- eller yrkesutbildning. Den studerande har möjlighet att gå vidare till gymnasie- eller yrkesutbildning även mitt under HUX-utbildningen.

Figur 1: HUX-studerande på registreringsdagen i september åren 2022–2024 enligt finansieringssystem.

HUX-utbildningen har varit populär. På registreringsdagen i september 2024 deltog nästan 7 700 studerande i HUX-utbildning. Antalet studerande har ökat årligen och de är nu över 1 500 fler än för två år sedan. Endast en del av studerandena kommer till HUX-utbildningen via den egentliga gemensamma ansökan efter den grundläggande utbildningen. Antalet studerande varierar under läsåret när studerandena rör sig mellan HUX och annan utbildning. Under de två första läsåren har utbildningen haft det största antalet studerande i januari.

Nätverket av yrkesutbildningsanordnare utgör grunden 

HUX-utbildning kan ordnas av utbildningsanordnare som beviljats anordnartillstånd.  Enligt en övergångsbestämmelse får innehavare av tillstånd att ordna påbyggnadsundervisning efter grundläggande utbildning ordna HUX-utbildning ända till slutet av juli 2025. Dessutom får kommunen i enlighet med 3 § 2 mom. i lagen om utbildning som handleder för examensutbildning (1215/2020) ordna HUX-utbildning utan anordnartillstånd, om kommunen inte har tillstånd att ordna gymnasie- eller yrkesutbildning eller om det regionala behovet av HUX-utbildning inte är av bestående natur.

Innehavare av tillstånd att ordna utbildning som handleder för yrkesutbildning (VALMA) beviljades i lagen automatiskt tillstånd att ordna HUX-utbildning. På så sätt byggde nätverket av anordnare av HUX-utbildning i huvudsak på nätverket för anordnande av den tidigare VALMA-utbildningen. Statsandelsfinansieringen för utbildningen anvisas på basis av det finansieringssystem som anordnartillståndet gäller.

Yrkesutbildningsanordnarna har huvudrollen 

Detta läsår ordnas HUX-utbildning av 53 anordnare av yrkesutbildning, 5 anordnare av gymnasieutbildning och 28 anordnare av grundläggande utbildning. Det kommer att bli intressant att se om det sker förändringar i nätverket av anordnare när övergångsperioden för innehavare av tillstånd att ordna påbyggnadsundervisning efter den grundläggande utbildningen löper ut i slutet av detta läsår. Totalt 38 procent av HUX-studerandena studerar i Nyland, men utbildningen ordnas i alla landskap. 

Hela 88 procent av HUX-studerandena studerar inom en utbildning som omfattas av finansieringssystemet för yrkesutbildning. Fem procent studerar inom den HUX-utbildning som finansieras enligt finansieringssystemet för gymnasieutbildning och sju procent inom den som finansieras enligt finansieringssystemet för den grundläggande utbildningen. Två procent studerar inom den svenskspråkiga utbildningen och nätverket av anordnare av svenskspråkig HUX-utbildning är också glesare än det finskspråkiga nätverket.

Figur 2: HUX-studerande enligt läroplikt, per finansieringssystem. 

Totalt 63 procent av HUX-studerandena är läropliktiga. Omvänt innebär detta att över en tredjedel av HUX-studerandena inte hör till kategorin läropliktiga. Andelarna har inte samband med det finansieringssystem som de studerandes utbildning finansieras enligt. Könsfördelningen bland studerandena är också mycket jämn ‒ ungefär hälften av HUX-studerandena är män och hälften kvinnor. 10 procent av HUX-studerandena är studerande med särskilt stöd och 14 procent med krävande särskilt stöd.

Utbildning för både läropliktiga och andra som behöver färdigheter för fortsatta studier

40 procent av studerandena inom utbildningen som handleder för examensutbildning är myndiga. En intressant iakttagelse är att vuxenstuderandena är mycket jämnt fördelade i de olika åldersklasserna. HUX-utbildningen är inte bara en utbildningsform för unga, även om en klar majoritet är unga under 18 år. HUX-utbildningen är avsedd för både läropliktiga och andra som behöver färdigheter för fortsatta studier, såsom invandrare och vuxenstuderande. 

Figur 3: HUX-studerande enligt åldersgrupp (%).

Av studerandena är 60 procent finska medborgare och 40 procent utländska medborgare. Ukrainarna är den klart största gruppen av utländska medborgare: 40 procent av de HUX-studerande som har annat medborgarskap än finskt är ukrainare. I den HUX-utbildning som finns inom ramen för finansieringssystemet för gymnasieutbildning utgör de till och med mer än hälften av de utländska studerandena. 46 procent av HUX-studerandena 20.9.2024 hade något annat modersmål än finska, svenska eller samiska. Ukrainska var det klart vanligaste och därefter ryska och arabiska. 

Början av HUX-utbildningen har varit uppmuntrande

I juni 2024 publicerade Owal Group en studie om HUX-utbildningen på uppdrag av Undervisnings- och kulturministeriet. Av studien framgår att de studerande i allmänhet är nöjda med hur HUX-utbildningen ordnas och med undervisningen. Utbildningsanordnarna var i huvudsak positiva till HUX-utbildningshelheten. Förbättringsförslagen gällde det otillräckliga antalet speciallärare, finansieringssystemets funktion och stärkandet av studerandenas färdigheter med tanke på gymnasieutbildningen. 

Enligt studien söker sig majoriteten av HUX-studerandena vidare till yrkesutbildning. Det vore befogat att utveckla HUX-utbildningen så att den även betjänar studerande som fortsätter till gymnasieutbildning. Det finns skäl att fästa särskild uppmärksamhet vid detta, eftersom majoriteten av anordnarna av HUX-utbildning är yrkesutbildningsanordnare. Likaså är det skäl att ge akt på antalet studerande inom HUX-utbildningen, så att HUX inte utvecklas till ett onödigt mellanskede för en del av studerandena före studierna på andra stadiet.     

Kort om skribenten

Skribenten är specialsakkunnig vid Kommunförbundet.

På Twitter: @KyostiVarri

Kort om skribenten

Skribenten är projektsakkunnig vid Kommunförbundet.

På Twitter: @essiratia

Kultur, välfärd och kontaktytor i kommuner och välfärdsområden

Kulturen är viktig då man talar om hur offentliga sektorn leverar välfärd till invånarna i kommunerna och välfärdsområdena. Hur kan och borde vi utveckla samarbetet mellan kommunerna på detta område?  

Kom med på ett diskussionstillfälle 1.11.2024

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning

Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe