Vill du trygga civilsamhällets roll i den kommunala demokratin?
I och med kommunal- och välfärdsområdesvalet har vi möjlighet att rösta på kandidater som representerar våra intressen och värderingar. Många har också möjlighet att själva ställa upp som kandidat för att aktivt arbeta för sina väljare. Jag hoppas att det finns kandidater som vill arbeta för civilsamhällets verksamhetsförutsättningar och delaktighet.
Förutom att civilsamhällets organisationer ordnar viktigt verksamhet som gynnar invånarnas välmående och kompletterar det offentligas service, är ett aktivt och livskraftigt civilsamhälle en av hörnstenarna i en välfungerande demokrati.
Civilsamhället ger invånarna möjlighet att engagera sig i och delta i de demokratiska processer som finns i kommunen och välfärdsområdet. När invånarna har möjligheter att påverka politiska beslut ökar samtidigt deras förståelse för de beslut som fattas.
Civilsamhällets organisationer kan också spela en viktig roll i att informera och utbilda sin målgrupp om vikten av att delta i val. Många organisationer arbetar för att göra kommunal- och välfärdsområdesvalet bekant och tillgängligt för olika befolkningsgrupper. Efter valet kan civilsamhället fungera som en slags övervakare av de invalda representanterna, vilket bidrar till ansvarstagande och transparens i beslutsfattandet.
I somras publicerade justitieministeriet Strategin för civilsamhällesorganisationer 2023–2027. För att främja utvecklingen av organisationernas verksamhetsförutsättningar och delaktighet regionalt, innehåller strategin rekommendationer för kommunerna och välfärdsområdena. Det rekommenderas bland annat att kommunerna och välfärdsområdena identifierar de viktigaste civilsamhällesorganisationerna med tanke på deras uppgifter och vilket mervärde samarbetet med dem skapar.
Just det, mervärde. För att civilsamhället ska kunna ha en fungerande roll i kommuner och välfärdsområden, för att organisationer ska kunna vara delaktiga och påverka, behöver vi förstå och erkänna vilket mervärde samarbetet med civilsamhället för med sig i våra kommuner och välfärdsområden och i vår demokrati överhuvudtaget.
I tvåspråkiga kommuner och välfärdsområden ska vi dessutom komma ihåg att skapa förutsättningar för invånare och organisationer att delta och påverka på både finska och svenska. Delaktighet i samhället bidrar dessutom till en lyckad integration av invandrare. Hur arbetar vi för invandrarnas delaktighet i våra kommuner?
I Finland ordnas kommunal- och välfärdsområdesval i april 2025. Vilka frågor och utmaningar står beslutsfattarna inför? I en serie med blogginlägg inför valet öppnar vi på Kommunförbundet upp för diskussion om framtidens kommuner och om varför du borde använda din röst, och kanske ställa upp som kandidat.
Fler blogginlägg inför kommunalvalet 2025
Vikten av bredare representation i kommunalval
Din röst och din röst behövs
Vill du trygga civilsamhällets roll i den kommunala demokratin?
Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!