Julkaisun etusivulle

5.4 Anmälan av projekterare och arbetsledare

Bestämmelser om anmälan av projekterare och arbetsledare till byggnadstillsynsmyndigheten finns i 84 och 88 § i bygglagen. I samband med anmälan ska projekteraren och arbetsledaren visa sin kompetens för sedvanliga, krävande, mycket krävande och exceptionellt krävande uppgifter med ett intyg utfärdat av en aktör som miljöministeriet bemyndigat (ByggL 83 § 3 mom. och 87 § 2 mom.). Samtliga projekterare och arbetsledare som anmäls måste ge sitt samtycke till uppgiften. I samband med ansökan om bygglov ska den som påbörjar ett projekt anmäla åtminstone vilka som valts som huvudprojekterare och byggprojekterare. Med tanke på bedömningen av projektet ska även väsentliga specialprojekterare anmälas samtidigt (ByggL 84 § 1 mom.). I sista hand är det tillståndsmyndigheten som bedömer inom vilket specialområde projekterarna ska anmälas senast i samband med ansökan om bygglov. I motiveringen till lagen betonas att det är naturligt att ta upp frågan i myndigheternas förhandsstyrning och komma överens om saken tillsammans med den som påbörjar ett projekt. Övriga specialprojekterare anmäls innan specialbeskrivningen lämnas in. 

Om den som påbörjar ett byggprojekt har utsett en huvudansvarig aktör (ByggL 95 §), ska den som påbörjar projektet anmäla den person eller aktör, till exempel ett bolag, som utsetts till huvudansvarig aktör till byggnadstillsynsmyndigheten. Anmälan ska innehålla den huvudansvariga aktörens samtycke till uppgiften. Den huvudansvariga aktören behöver inte anmälas i samband med att ansökan om bygglov lämnas in, utan anmälan kan göras senare, när aktören är känd. Genomförandet av projektet kan försenas och avsikten är inte alltid att inleda arbetet omedelbart efter att tillståndsbeslutet har vunnit laga kraft. Byggnadsarbetet ska inledas inom tre år efter att ett tillstånd vunnit laga kraft (ByggL 77 §). 

Projekteraren och den huvudansvariga aktören kan bytas under ett pågående byggprojekt. Anmälan om bytet ska göras skriftligen till byggnadstillsynsmyndigheten (ByggL 84 § 3 mom.). Detsamma gäller byte av den ansvariga arbetsledaren och arbetsledarna inom ett specialområde. Uppgifterna och ansvaret för arbetsledare börjar när anmälan om arbetsledaren har gjorts till byggnadstillsynsmyndigheten, och upphör i och med slutsynen (ByggL 90 §). Den ansvariga arbetsledaren och en arbetsledare för ett specialområde får före slutsynen befrielse från uppgifterna genom en skriftlig anmälan till byggnadstillsynsmyndigheten om att uppgifterna upphör eller genom en anmälan till myndigheten om att en annan person träder i arbetsledarens ställe. Om byggnadstillsynsmyndigheten konstaterar att den ansvariga arbetsledaren eller en arbetsledare för ett specialområde som anmälts till den inte är behörig att sköta sina uppgifter, ska den som påbörjar byggprojektet i arbetsledarens ställe utse en arbetsledare som är behörig och uppfyller villkoren (ByggL 90 § 2 mom.). För byggnadstillsynen innebär denna bestämmelse att myndigheten har ett ansvar att övervaka arbetsledarens prestationer och att reagera på eventuella brister. I sista hand ska möjligheten att avbryta byggnadsarbetet utnyttjas (ByggL 146 §).