Internationella ärenden

Kuvassa nainen ja värikäs huivi

Kommunernas internationella arbete stöder inte bara främjandet av kommunernas egna mål utan också de gemensamma målen för intressenter och partner, såsom högskolor och näringsliv inom kommunens område. Verksamheten fokuserar på att inhämta kunskap om hur olika kommunala sektorer utvecklas globalt, öka kommunens attraktionskraft och kännedomen om kommunen, locka internationella investeringar och kompetens samt stöda de kommunala aktörernas internationella utveckling. Detta bidrar till att öka kommunernas livskraft.

Kommunförbundet och internationella organisationer och nätverk

De finländska kommunerna har effektivt utnyttjat de möjligheter till medverkan i internationella nätverk som EU:s finansieringsprogram erbjuder. Kommunernas internationella verksamhet bygger allt mer på nätverk och projekt. Vårt mål är att sporra kommunerna att gå med i internationella nätverk genom Kommunförbundets medlemskap. Vi förmedlar också information om internationella nätverk för kommuner. Nätverken erbjuder möjligheter till jämförelse och kollegialt stöd samt projektparterskap beroende på nätverkets fokus. Det kan vara tematiskt (till exempel ICLEI, LUCI) eller baserat på kommunens storlek (EUROTOWNS, EUROCITIES). Kommunerna agerar inte ensamma och isolerat på den internationella arenan, utan i tätt samarbete med representanter för högskolor, yrkeshögskolor, handelskammaren och näringslivet. Främjandet av näringslivet i kommunerna förutsätter ofta också umgänge på internationell nivå.

Öppna alla

CEMR

  • CEMR (Council of European Municipalities and Regions) utövar inflytande på Europas politik i allt som berör landskap och kommuner och erbjuder diskussionsforum för kommuner, regioner och landskap genom de nationella medlemsförbunden. CEMR har medlemmar i 41 länder i Europa. CEMR:s strategi för denna period tar fasta på FN:s mål för hållbar utveckling. Social, kulturell, ekonomisk och ekologisk hållbarhet bör beaktas också ur det lokala perspektivet. Kommunförbundet har en representation både i CEMR:s Policy Committe, jämställdhetskommittén och i styrelsen. Kommunförbundets sakkunniga deltog aktivt i CEMR:s arbetsgrupper inom olika temaområden.

Finlands delegation i CEMR:

Ordinarie ledamöter

Mari-Leena Talvitie (Kok.)

Ledamot i Uleåborgs stadsfullmäktige, ordförande för Norra Österbottens landskapsfullmäktige

Harri Lehtonen (SDP)

Fullmäktigeledamot i Eura, kommunstyrelsens ordförande. Regionstyrelsens ordförande i Raumo, ordförande för socialdemokraterna i Satakunta

Tfn 044 422 4004

harri.lehtonen(at)eura.fi

Eeva-Liisa Nieminen (Gröna)

Ersättare

Daniel Sazonov (Saml) 

Ledamot i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen i Helsingfors, ordförande för fullmäktigegruppen

tfn 045 129 6812

daniel.sazonov(at)gmail.com

Tiia Lintula (Gröna) 

Järvenpää stadsfullmäktige andre vice ordf., ledamot i landskapsfullmäktige för Nylands förbund

tiia.lintula(at)jarvenpaa.fi

Logistikchef

Neeta Röppänen (SDP) Kuopio stadsfullmäktige, vice ordförande för Norra Savolax landskapsfullmäktige

Tfn 044 774 8520

neeta.roppanen(at)kuopio.fi

Klasslärare-rektor

Vesa Jalonen 

Ordförande för kommunstyrelsen i Euraåminne

 +358 44 3124 444

vesa.jalonen(at)eurajoki.fi

 

Läs mer:

UCLG

UCLG:s  (United Cities and Local Governments) medlemmar består av 175 nationella kommunförbund och över 1 000 enskilda städer och regioner från sammanlagt 140 av FN:s 193 medlemsländer. UCLG representerar mer än 240 000 av världens kommuner, städer, regioner och landskap.

Organisationens mission är att vara den demokratiska lokalförvaltningens språkrör och förespråkare, att driva den demokratiska kommunalförvaltningens intressen, främja dess värderingar och mål samt stärka samarbetet mellan lokalförvaltningar och deras ställning i det internationella samfundet. Det övergripande målet för UCLG är att stärka god, demokratisk och decentraliserad förvaltning.

Till organisationens centrala uppgifter hör bland annat att bromsa klimatförändringen och urbaniseringen och att stödja städer i fattiga länder och i länder som drabbats av katastrofer. UCLG samlar världens nationella kommunorganisationer och enskilda städer till en organisation som strävar efter att tala med en röst och enhetligt representera det globala kommunfältet speciellt gentemot FN. Kommunförbundet har en representation både i World Council och Executive Bureau. Dessutom fick förbundet en plats i Opportunities for All Policy Council.

UCLG, finländska ledamöter:

Emilia Koikkalainen (Saml)
Ledamot i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen i Keure, 1:e vice ordförande för Samlingspartiets riksmöte och ersättare i fullmäktige för Mellersta Finlands välfärdsområde.

Daniel Sazonov (Saml)
Ledamot i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen i Helsingfors, ordförande för fullmäktigegruppen
tfn 045 129 6812
daniel.sazonov(at)gmail.com
 

Läs mer:

Europarådets kongress för lokala och regionala organ

Europarådet som grundades år 1949 har som uppgift är att trygga och främja de mänskliga rättigheterna, principerna för en rättsstat och en pluralistisk demokrati. Kongressen för lokala och regionala organ som har arbetat inom rådet i sin nuvarande form sedan 1994, påbörjade redan 1957 sitt gräsrotsarbete i syfte att utveckla demokratin. Finland har varit medlem i Europarådet och haft representation i kongressen sedan 1989.

Rådet går in för att sporra myndigheterna i medlemsstaterna att vidareutveckla det lokala självstyret och att tillämpa närhets- eller subsidiaritetsprincipen i praktiken.

Finland har deltagit i kongressens verksamhet i mer än tjugo år. Finlands Kommunförbund fungerar som sekretariat för Finlands delegation.

Läs mer:

 

 

Kommunernas och landskapens EU-nätverk och internationella nätverk

Kommunernas och landskapens EU-nätverk och internationella nätverk erbjuder personer som ansvarar för dessa frågor i kommuner och landskapsförbund ett forum där de tillsammans kan diskutera och utveckla EU-intressebevakning och internationell verksamhet. Nätverket samlas tre fyra gånger om året turvis på Kommunernas hus och i någon kommun och diskuterar aktuella frågor också mellan träffarna. Du kan också delta virtuellt. Om du inte är med i nätverket trots att din kommun eller stad ansvarar för EU-frågor och internationella ärenden kan du kontakta Laura Parsama. Välkommen med!

 

Laura Parsama
Ansvarsområden
  • ledningsansvar för internationella teamet och målarbete
  • internationella nätverk (UCLG, CEMR och Europarådets kongress för lokala och regionala organ)
  • kommunernas och landskapens EU-nätverk och internationella nätverk

Kommunförbundets rekommendation om humanitärt bistånd i kommunerna

Efter att Ryssland anföll Ukraina år 2022 beslöt flera finländska kommuner att lämna bistånd till Ukraina. Då rekommenderade Kommunförbundet kommunerna att använda sig av internationella hjälporganisationer för att säkerställa att stödet når fram.

Enligt utredningen som genomfördes i årsskiftet 2023–2024 består kommunernas bidrag fortfarande av både material- och penningdonationer. Kommunerna utgör en ny grupp bland penningdonatorer som använder internationella hjälporganisationer. Kommunerna har också visat solidaritet genom till exempel sympatiflaggning och belysning av offentliga byggnader eller monument.

Vänortsverksamheten har genom hela sin historia haft en stark solidarisk dimension vid sidan av det mångsidiga samarbetet. Kommunförbundet uppmanar kommunerna och landskapsförbunden att utifrån de egna möjligheterna stödja sina vänorter och lokalförvaltningen i Ukraina via tillförlitliga aktörer. Kommunerna bör ändå beakta till exempel den egna försörjningsberedskapen då stöd övervägs.

Den internationella verksamheten i kommunen grundar sig på bestämmelserna om allmänna uppgifter i 1 § i kommunallagen. Det här betyder att också den internationella verksamheten i kommunen ska kunna motiveras utifrån främjandet av invånarnas välfärd och regionens livskraft. Ju större den internationella insatsen är desto viktigare är det att förankra verksamheten i kommunens allmänna uppgifter enligt kommunallagen.   

Kommunens kompetens kan också omfatta både internationell verksamhet och humanitär hjälp till utlandet (HFD 1983 II 35). Kommunens verksamhet bör dock inte innehålla utrikespolitiska ställningstaganden. Det är bra att beakta detta vid beredningen av beslut om eventuellt bistånd.

Det har i allmänhet rått ett brett samförstånd om beviljandet av stöd till Ukraina. Det varit lättare att besluta om stöd för Ukraina på grund av det ryska anfallskrigets direkta konsekvenser för Finland. Stödet har naturligt riktats till vänorter. Motiveringen för det internationella stödet är dock inte beroende av om det finns en vänort eller av var mottagaren befinner sig geografiskt. Kommunens internationella verksamhet hör till dess allmänna kompetens och kan alltid motiveras då verksamheten främjar invånarnas välfärd eller regionens livskraft.