Förtroendevalda i kommunen
De förtroendevalda har en central ställning i det kommunala beslutsfattandet som baserar sig på representativ demokrati. Den högsta beslutanderätten utövas av de förtroendevalda i fullmäktige.
Den som utses till förtroendevald ska uppfylla de allmänna kriterierna för valbarhet (KomL 71 §). I 72–77 § i kommunallagen anges begränsningar i valbarheten till olika organ, dvs. särskild valbarhet.
Kännetecken
Kännetecken för ett förtroendeuppdrag är
- samtycke
- oavsättlighet
- tidsbegränsning
- valbarhet
- tjänsteansvar och
- politiskt ansvar.
De förtroendevaldas etiska ansvar kan också anses vara ett kännetecken. I 69 § i kommunallagen ingår en bestämmelse som betonar moraliska och etiska värden i skötseln av förtroendeuppdrag.
Vem är förtroendevald i kommunen
Kommunens förtroendevalda definieras i kommunallagen. Enligt den är förtroendevalda i kommunen
- ledamöter och ersättare i fullmäktige
- personer som har valts till ledamöter och ersättare i kommunens organ
- personer som kommunen har valt till ledamöter och ersättare i en samkommuns organ samt
- andra personer som har valts till kommunala förtroendeuppdrag.
Vem är inte förtroendevald i kommunen
Revisorn hör inte till kommunens förtroendevalda utan står i uppdragsförhållande till kommunen.
Kommunens tjänsteinnehavare och arbetstagare står i tjänste- eller arbetsförhållande till kommunen. I vissa situationer kan en person som är anställd i kommunen väljas till sakkunnig ledamot i ett kommunalt organ på grund av sin ställning och sina arbetsuppgifter. I detta sammanhang är personen i fråga inte kommunalt förtroendevald. Ifall en person är anställd av kommunen och även väljs till ledamot i ett kommunalt organ, utan att detta beror på anställningsförhållandet, är personen dock i allmänhet också förtroendevald i kommunen.
Ledamöter och ersättare i påverkansorgan är inte kommunens förtroendevalda, eftersom organen i vars arbete de deltar inte är sådana kommunala organ som avses i 30 § i kommunallagen.
Ledamöterna i styrelsen eller något annat organ i ett aktiebolag eller en annan privaträttslig sammanslutning är inte förtroendevalda i kommunen enligt kommunallagen även om de representerar kommunen i dessa sammanslutningar.
Personer som kommunen valt till statliga organ
Kommunen utser personer att sköta vissa statliga förtroendeuppdrag. Exempelvis nämndemännen i tingsrätten och gode männen vid fastighetsförrättningar utses av kommunen. Bestämmelserna som gäller kommunens förtroendevalda tillämpas på de statliga förtroendevalda som kommunen utsett, om inget annat bestämts i en speciallag.
Arvodesstadga
Fullmäktige beslutar om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner. Fullmäktige kan fatta ett separat beslut, eller bestämmelser om saken kan tas in i förvaltningsstadgan som ett eget kapitel.
Kapitlet om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner i Kommunförbundets mall för förvaltningsstadga bifogas nere på sidan. Grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner finns också i Kommunförbundets nätbokhandel i pdf-format.
Läs mer
- Förtroendevaldas felaktiga och brottsliga förfarande och dess påföljder
Kommunförbundets e-publikation 2018
Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!
Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.
Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.