![](/sites/default/files/styles/medium_cropped/public/media/image_bank/Yhteydenotto-lomake-symboli.png?itok=b6uDs-Nn)
Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
I regel söks ändring i beslut som fattats av en myndighet i kommunen eller samkommunen i enlighet med 16 kap. i kommunallagen (410/2015).
Bestämmelserna om sökande av ändring i lagen om ordnande av arbetskraftsservice (380/2023) och lagen om främjande av integration (681/2023) är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen.
Möjligheten att söka ändring i kommunala beslut främjar god förvaltning och kommuninvånarnas rättsskydd i förvaltningsärenden. Det finns separata anvisningar för varje rättsmedel:
I förvaltningslagen bestäms vad en besvärsanvisning och en anvisning om hur man begär omprövning ska innehålla och vilken juridisk betydelse den har.
I en besvärsanvisning ska nämnas
Av besvärsanvisningen ska framgå vilka krav som ställs på innehållet i och bilagorna till besvärsskriften samt hur besvären lämnas in. Det betyder att de omständigheter som framgår av 15–16 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (FINLEX) ska anges tillräckligt noga i besvärsanvisningen.
I bilaga 1/ i tabellen nedan finns en förteckning över vissa förvaltningsåtgärder och en genomgång av åtgärdernas överklagbarhet.
På den här webbsidan finns en bilaga med mallar för de anvisningar om sökande av ändring som fr.o.m. 1.1.2025 ska fogas till beslut som grundar sig på lagen om ordnande av arbetskraftsservice (380/2023).
Omprövningsbegäran till arbetskraftsmyndigheten
Länk till dokumentet (här bilaga 2)
Besvärsanvisning till förvaltningsdomstolen (Bilagorna 3 A och B)
Besvärsanvisning till besvärsnämnden för social trygghet (Bilaga 4)
Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.