Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom arbetskraftsservicen

I regel söks ändring i beslut som fattats av en myndighet i kommunen eller samkommunen i enlighet med 16 kap. i kommunallagen (410/2015).

Bestämmelserna om sökande av ändring i lagen om ordnande av arbetskraftsservice (380/2023) och lagen om främjande av integration (681/2023) är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen.

Möjligheten att söka ändring i kommunala beslut främjar god förvaltning och kommuninvånarnas rättsskydd i förvaltningsärenden. Det finns separata anvisningar för varje rättsmedel:

  • En anvisning om hur man begär omprövning ska bifogas ett beslut, om det är möjligt att begära omprövning av beslutet. Enligt 145 § i lagen om ordnande av arbetskraftsservice får omprövning av beslut begäras på det sätt som anges i förvaltningslagen (434/2003).
    • Ett beslut får inte överklagas genom besvär om det är möjligt att begära omprövning.
  • I 145 § 2 mom. i lagen om ordnande av arbetskraftsservice föreskrivs det att ”vid sökande av ändring i förvaltningsdomstol tillämpas lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019), om inte något annat föreskrivs nedan i denna lag”.
    • Ett beslut genom vilket en myndighet har avgjort eller avvisat ett förvaltningsärende får överklagas genom besvär. (6 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden)
    • Ett beslut som fattats med anledning av en begäran om omprövning får överklagas genom besvär endast av den som har begärt omprövning. Om ett förvaltningsbeslut har ändrats eller upphävts vid omprövningen, får besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning anföras också av den som enligt 1 mom. har besvärsrätt i ärendet. Enligt 7 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden får besvär över ett förvaltningsbeslut anföras av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet samt av den som har besvärsrätt enligt särskilda bestämmelser i lag. En myndighet får även anföra besvär över ett förvaltningsbeslut om överklagandet är behövligt med anledning av det allmänna intresse som myndigheten ska bevaka. (7 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden)
  • En besvärsanvisning ska bifogas ett beslut, om det är möjligt att anföra besvär över beslutet. 
  • I 146 § i lagen om ordnande av arbetskraftsservice föreskrivs det om beslut i vilka ändring får sökas hos besvärsnämnden för social trygghet (SAMU). Besvärsförfarandet indelas i två skeden
    • Besväret riktas till arbetskraftsmyndigheten, som först behandlar besväret som en omprövningsbegäran. 
    • Om arbetskraftsmyndigheten inte kan ompröva beslutet, ska den inom 30 dagar från att besvärstiden upphört sända besvärsskriften och sitt utlåtande till den behöriga besvärsinstansen.
    • Beslut av besvärsnämnden för social trygghet kan överklagas hos försäkringsdomstolen.
  • Ett meddelande om besvärsförbud ska bifogas ett beslut, om det inte är möjligt att begära omprövning av eller anföra besvär över beslutet. Av meddelandet ska framgå vilken bestämmelse förbudet grundar sig på. I 147 § i lagen om ordnande av arbetskraftsservice finns bestämmelser om förbud mot att söka ändring.

I förvaltningslagen bestäms vad en besvärsanvisning och en anvisning om hur man begär omprövning ska innehålla och vilken juridisk betydelse den har.

Besvärsanvisning

I en besvärsanvisning ska nämnas

  • besvärsmyndigheten
  • den myndighet som besvärsskriften ska lämnas till
  • besvärstiden och från vilken tidpunkt den räknas
  • besvärsmyndighetens kontaktuppgifter, också elektroniska kontaktuppgifter om det är möjligt att anföra besvär elektroniskt.

Av besvärsanvisningen ska framgå vilka krav som ställs på innehållet i och bilagorna till besvärsskriften samt hur besvären lämnas in. Det betyder att de omständigheter som framgår av 15–16 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (FINLEX) ska anges tillräckligt noga i besvärsanvisningen.

Anvisningar och mallar

I bilaga 1/ i tabellen nedan finns en förteckning över vissa förvaltningsåtgärder och en genomgång av åtgärdernas överklagbarhet. 

På den här webbsidan finns en bilaga med mallar för de anvisningar om sökande av ändring som fr.o.m. 1.1.2025 ska fogas till beslut som grundar sig på lagen om ordnande av arbetskraftsservice (380/2023).

Omprövningsbegäran till arbetskraftsmyndigheten 

Länk till dokumentet (här bilaga 2)

 

Besvärsanvisning till förvaltningsdomstolen (Bilagorna 3 A och B)

 

Besvärsanvisning till besvärsnämnden för social trygghet (Bilaga 4) 

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.