Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.
Frågor:
- Kan en person kandidera i kommunalvalet om han eller hon genomgår en förundersökning, en rättsprocess eller har gått i konkurs?
- Kan en person vara medlem av flera valmansföreningar i samma val?
- Kan en medlem av en valmansförening själv kandidera i kommunalvalet eller vara medlem av ett annat parti?
- Ska valombudet vara medlem av partiet eller valmansföreningen?
- Om en medlem av centralvalnämnden ställer upp i kommunalvalet, ska då en ny medlem väljas i hans eller hennes ställe?
- Går det att återta samtycke till kandidatansökan?
- När ska kandidaten vara myndig?
- Om en person är upptagen på ett partis lista som obunden, antecknas då ”obunden” på kandidatlistan?
- När kan kommunalvalsaffischering utomhus inledas?
- I vilken kommun får en studerande rösta på valdagen om han eller hon studerar i en annan kommun än sin hemkommun?
Allmänna förutsättningar för valbarhet är att personen ska ha en hemkommun och rösträtt i kommunalval samt att han eller hon inte har förklarats omyndig. Tidigare straffdomar, anhängiga förundersökningar eller konkurs påverkar inte valbarheten.
En röstberättigad person kan vara medlem av endast en valmansförening. Om en röstberättigad blivit medlem av två eller flera valmansföreningar, ska den kommunala centralvalnämnden stryka den röstberättigades namn från samtliga stiftelseurkunder.
I lagen ingår inga begränsningar för en valmansförenings medlemmar att själva kandidera eller vara partimedlemmar. En medlem kan vara kandidat för sin egen valmansförening. Om personen inte är kandidat för sin egen valmansförening, kan han eller hon vara kandidat för en annan valmansförening.
Ett parti och en valmansförening som ställer upp kandidater ska ha ett valombud och valombudet ska ha en ersättare. Ombudet behöver inte ha rösträtt i kommunen; inte heller vara partimedlem eller medlem av valmansföreningen. Ett valombud kan också själv kandidera i kommunalvalet.
En medlem eller ersättare i den kommunala centralvalnämnden som enligt en kandidatansökan som lämnats till centralvalnämnden har uppställts som kandidat för ett parti eller en valmansförening kan inte delta i centralvalnämndens arbete vid valet i fråga. En medlem eller ersättare i centralvalnämnden som kandiderar i kommunalvalet har skäl att överväga att anhålla om befrielse från sitt uppdrag. Då kan en ny medlem eller ersättare väljas i stället.
Det finns inga lagbestämmelser om återtagande av samtycke. Om samtycket bevisligen återtas innan kandidatansökan lämnas, och valombudet har känt till återtagandet, är utgångspunkten att samtycket ska betraktas som ogiltigt.
Kandidaten ska ha rösträtt i kommunalval i någon av Finlands kommuner. För att en person ska ha rösträtt vid kommunalval bör personen fylla 18 senast på valdagen.
För varje kandidat antecknas på kandidatlistan nummer, namn och titel, yrke eller syssla som anges med högst två uttryck. Anteckningen ”obunden” hör inte till de uppgifter som ska anges på kandidatlistan.
Rekommendationen är att utomhusaffischering inför kommunalval ska inledas på de områden som kommunen besitter eller bestämmer över en vecka innan förhandsröstningen inleds. Förhandsröstningen inleds den 11 dagen före valdagen. Det gäller att förse partierna, de gemensamma listorna och valmansföreningarna med information om tidpunkten och platserna för affischeringen samt kontaktuppgifterna till dem som ansvarar för ärendet i kommunen.
Rösträtten gäller i den kommun som enligt uppgifterna i befolkningsdatasystemet är personens hemkommun 51 dagar före valdagen.
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.