Verktyg för en fungerande tvåspråkighet
En livskraftig tvåspråkighet
I Finland är finska och svenska nationalspråk. Visionen i nationalspråksstrategin är ett Finland med två livskraftiga nationalspråk och att båda språken syns, hörs och accepteras.
Nationalspråksstrategin behövs för att de finskspråkiga och svenskspråkiga medborgarnas grundläggande språkliga rättigheter ska kunna tillgodoses fullt ut och för att fördelarna med två nationalspråk ska gagna samhället.
2012 fick Finland den första nationalspråksstrategin. I december 2021 fattade statsrådet beslut om en ny nationalspråksstrategi från 2022.
Den kommunanpassade handboken innehåller verktyg som hjälper kommunala myndigheter, tjänsteinnehavare och arbetstagare att tillämpa språklagstiftningen så att de grundläggande rättigheterna för finsk- och svenskspråkiga tillgodoses. Bekanta dig med webbpublikationen Fungerande tvåspråkighet i kommunerna idag!
Verktygen konkretiserar tillämpningen av språklagen i olika förvaltningsuppgifter, till exempel i kommunens kommunikation, upphandlingspraxis och vid anställningar. Verktygen är skapade för såväl två- som enspråkiga kommuner, samkommuner och landskap.
Förutom nationalspråksstrategins praktiska verktyg, finns det andra tips och redskap som stödjer en god kommunal service på två språk och en fungerande tvåspråkig förvaltning.
Mallen för kommunens förvaltningsstadga (PDF) har uppdaterats 2021 och innehåller ett eget avsnitt (7a) om tvåspråkiga kommuner. Mallen går att ladda ned från Kommunförbundets publikationer.
De tvåspråkiga kommunernas nationalspråksnätverk
Kommunförbundet rekommenderar att alla tvåspråkiga kommuner utnämner en kontaktperson för nationalspråksstrategin, som det rekommenderas i nationalspråksstrategin. För att stöda arbetet koordinerar Kommunförbundet nationalspråksnätverket för de tvåspråkiga kommunerna.
Praktiska verktyg för en levande tvåspråkighet
Klicka på länkarna och få tips om hur tvåspråkighet fungerar i praktiken.
- Stödmaterial för beredningen av de tvåspråkiga välfärdsområdena
- Klarspråk i kommunen - en skrivhandledning
- Projektet "Två förvaltningsspråk"
- Justitieministeriets sida om språkliga rättigheter
- Språktrappan. Tre steg till en bättre service (pdf)
- En viktig del av en fungerande tvåspråkighet är välformulerade texter på båda språken. För att hitta rätt termer på olika språk kan man ta hjälp av den kommunala ordlistan som finns i statsrådets termbank.
Tvåspråkiga kommuner och tvåspråkighet
1,85 miljoner finländare bor i en tvåspråkig kommun. 38 500 finskspråkiga personer bor i en kommun med svenskspråkig majoritet medan 140 000 svenskspråkiga bor i en kommun där majoritetsspråket är finska.
Kommunernas nationalspråksnätverk
Nätverkets syfte är att lyfta upp god praxis gällande bl.a. arbetsmetoder, sektorspecifika lösningar och attityder, samt att ge stöd i språkfrågor.
Uppdrag språköar
Uppdrag språköar är ett projekt som under två års tid (2021-2023) tar fokus på språköarna i Finland. Projektet har som mål att synliggöra och stärka nuvarande språköar samt att bidra till utveckling av nya.
Guide: Fungerande tvåspråkighet i kommunerna
Publikationen är ett stöd för en- och tvåspråkiga kommuner i arbetet med språklig service.
- webbtillgänglighet, intressebevakning, rådgivning
- digitalisering och informationshantering i kommunerna
- arbetet med tvåspråkighet och nationalspråken i kommunerna
- Kommunförbundets och Kommuntorgets webbtjänster
Vinn eller försvinn - jobb och delaktighet vägen till en lyckad integration
Seminarierna lyfter fram vikten av samarbetet mellan kommunen, sysselsättningsområdet, tredje sektorn och näringslivet för att nå framgångsrika integrationslösningar. Kom till Raseborg 26.11.2024 eller Vasa 27.11.2024
Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.
Kaffe med Uffe
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe
Digifika - nätverk för digitalisering
Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.