Onödiga normer ska bort: Mindre byråkrati, mer fungerande tjänster

""

Regeringen har hört städerna och kommunerna och lovat att normer som försvårar verksamheten ska avvecklas under denna regeringsperiod.

Om löftet infrias, innebär det att varje stad och kommun i Finland får mer flexibilitet att sköta sina angelägenheter på det lokalt sett bästa möjliga sättet.

Städerna och kommunerna verkar alltid för sina invånares och sitt områdes bästa. Om kommunerna kan tillhandahålla tjänster mer flexibelt, blir deras verksamhet mer verkningsfull och funktionell. Flexibilitet sparar inte bara på kostnaderna, utan ger också bättre lokala tjänster.

Exakt vilka normer skulle man då kunna avveckla och hurdana effekter skulle avvecklingen ha? Kommunförbundet bad städerna och kommunerna ge förslag på normer som borde avvecklas, och Finansministeriet samlade in förslag på normavveckling och olika lagförsök 1.12.2023-15.2.2024.

Insamlingen gav sammanlagt 468 idéer till normavveckling och 57 idéer till försök med uppluckrad sektorslagstiftning. Dessutom kom det in 178 idéer till Finansministeriets enkät om hinder för digitaliseringen.

Det finns alltså en hel del normer som kunde avvecklas eller luckras upp, och effekterna skulle vara stora.

Kommunförbundet har gått igenom alla förslag och samlat 92 exempel som vi anser borde bli föremål för en samhällelig debatt.

En uppluckring av dessa 92 normer skulle ge flexibilitet i produktionen av tjänster och ekonomiska besparingar samt underlätta det administrativa arbetet och förbättra tillgången på kompetent arbetskraft. 

Vi har delat in förslagen till normavveckling enligt sektor. För varje sektor har också den totala sparpotentialen uppskattats. Om normerna avvecklas i den föreslagna formen, kan de sammanlagda besparingarna bli mer än 200 miljoner euro.

I städernas och kommunernas budgetar står bildnings- och välfärdssektorn för nästan 70 procent av kostnaderna. Den största normavvecklingspotentialen, både numerärt och kostnadsmässigt, finns därför i bildningstjänsterna. Vi uppskattar att de föreslagna normavvecklingarna kan ge besparingar på över 100 miljoner euro per år utan att tjänsternas kvalitet försämras.

""

Minna Karhunen: Vi lyfter fram 92 sätt att avveckla normer för kommunerna och städerna – fördomsfritt samarbete efterlyses

Alla förslag till normavveckling bör bedömas omsorgsfullt, och Kommunförbundet vill gärna vara en aktiv partner i detta arbete.

Vad menas med norm?

Normer är detaljerade bestämmelser som staten fastställt för kommunerna. Normer är förordningar och regler som kommunen ska följa oberoende av hur förnuftigt det är ur en lokal synvinkel. Normer för ofta med sig administration och byråkrati som slukar tid och pengar.

Varför normer inte förbättrar världen?

  • Normer likriktar verksamheten också där det inte behövs: Helsingfors och Pello ska följa samma normer oberoende av omständigheter. Normerna utgår ifrån att den dagliga verksamheten är likadan i Pello och Helsingfors. 
  • Normerna medför också överlappande administrativt arbete. Detaljerade normer binder resurser och det kan minska den tid man kan avsätta för kundservice eller utvecklingsarbete. 
  • Normerna beaktar inte verkligheten, till exempel tillgången till arbetskraft.
  • Att följa normer kräver tid och pengar som kunde användas för själva verksamheten.
  • Tillgången till resurser för att uppfylla normerna säkerställs inte, utan kommunerna förväntas åstadkomma mer för samma slant, vare sig det är realistiskt eller ej.

Varför behöver normerna luckras upp?

Uppluckrade bestämmelser ger kommunerna möjlighet att agera mer effektfullt och ekonomisk hållbart. De kan producera tjänster som är mer anpassade till lokala behov och resurser.

En uppluckring av normer kan minska de administrativa kostnaderna och effektivera serviceprocesserna.

I stället för normer vill vi ha möjlighet att testa lokala sätt att tillhandahålla tjänster. Lagförsök kan ge sådana möjligheter.

Miksi normit eivät aina ole ratkaisu?

Norminmurtajat video

Kunnan- ja kaupunginjohtajat norminmurtajina

Kunnan- ja kaupunginjohtajat ympäri Suomen kertovat, miksi kuntien sääntelyn keventäminen on tärkeää.

I värsta fall verkar normer mot målsättningarna

Video norminmurtamisesta: rahaa palaa normeihin.

Alla kommunernas problem kan inte lösas med ett verktyg, dvs med normer

Minna Karhunen vastaa puhelimiin.

Läs mer om dessa teman

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.