Pressmeddelande, 

Finansierings- och strukturpaketet för utbildningen på andra stadiet kräver helt ny beredning

(Kommunförbundet informerar 11.3.2015) Förslaget till lag om ordnandet av utbildningen på andra stadiet föll i riksdagen i början av veckan. Därutöver fattar riksdagen ett beslut om förslaget till lag om finansiering av utbildning ännu denna vecka. Grundlagsutskottet har gett ett kritiskt utlåtande om förslaget.



– Av den ursprungliga helheten blev lagen om finansiering av utbildning kvar för behandling i riksdagen. Enligt Kommunförbundets syn bildar dessa lagar emellertid en helhet, där lagarna kan vara så beroende av varandra att det är omöjligt att genomföra endast en del av helheten. Således bör inte heller lagförslaget om finansiering av utbildningen på andra stadiet godkännas i riksdagen, säger Terhi Päivärinta, direktör för undervisnings- och kulturenheten vid Kommunförbundet.

I förslaget till strukturlagen eftersträvades besparingar på 69 miljoner euro genom en omläggning av anordnarnätverket. Detta hade gjorts genom en förnyelse av alla tillstånd att ordna utbildning på andra stadiet. Målet för struktur- och finansieringspaketet var att åstadkomma besparingar på totalt 247 miljoner euro för den offentliga ekonomin.

– Kommunförbundet anser att en omstrukturering av gymnasie- och yrkesutbildningen är viktig för utvecklingen av åldersklasserna och den ekonomiska situationen inom den offentliga sektorn. Därför föreslår vi att den kommande regeringen i denna situation inleder en övergripande finansiell och strukturell reform av utbildningen på andra stadiet. Ett omsorgsfullt och helhetsbetonat beredningsarbete bör göras i ett nära samarbete med kommunerna och reformen bör genomföras utgående från kommunernas behov. Målet bör vara ett fungerande utbildningssystem som tryggar en tillräcklig tillgång till utbildning i hela landet, betonar Päivärinta.

Kommunerna ansvarar för finansieringen av gymnasieutbildningen och den grundläggande yrkesutbildningen med en andel på drygt 70 procent. Dessutom ordnas utbildningen på andra stadiet i regel av kommunen själv eller i samarbete med andra kommuner. I beredningen av lagförslagen bör särskild vikt också fästas vid reformåtgärdernas övergripande konsekvenser.

– Kommunerna och regionerna har redan gjort och gör fortfarande ett gott arbete med att utveckla anordnarnätverket så att det motsvarar utbildningsbehoven i regionen på ett övergripande sätt. Som det ser ut i dagsläget slutförs det behövliga förnyelsearbete som påbörjats i flera regioner även om lagförslagen faller, säger Päivärinta.

Närmare upplysningar:

Terhi Päivärinta, direktör, undervisning och kultur, tfn 050 590 47 96

Maarit Kallio-Savela, sakkunnig, yrkesutbildning, tfn 050 437 00 45

Lieselotte Eskelinen, sakkunnig, gymnasieutbildning, tfn 040 526 93 62