Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!
(Kommunförbundet informerar 29.8.2018)
Kommunförbundet uttrycker besvikelse över att regeringen förbisåg kommunernas svåra ekonomiska situation i budgetmanglingen och kom med förslag som i sin helhet försvagar den kommunala ekonomin.
Det ser inte ut att bli någon fortsättning på sysselsättningsförsöken, som gett goda resultat och som förenat kommunernas och statens resurser inom arbets- och näringsförvaltningen. Kommunförbundet kräver att budgetförhandlingarnas mål att fullt ut utnyttja handlingsmodellerna i försöken konkretiseras och infrias snabbt så att försöken kan fortsätta.
Kommunförbundet påpekar att prognosen för årets kommunalskatt försämrats under sommaren med hundratals miljoner euro, främst på grund av uppgifter om exceptionellt stora skatteåterbäringar.
Statsandelarna till kommunerna minskar nästa år markant på grund av justeringen av kostnadsfördelningen mellan staten och kommunerna. Statsandelarna minskar också till följd av regeringens medvetna beslut om bland annat frysta indexhöjningar och nedskärningar som beror på konkurrenskraftsavtalet.
Förra veckan offentliggjorde Kommunförbundet resultatet från en kommunenkät som visade att regeringens anpassningsåtgärder för kommunerna inte på långt när kommer att räcka till för att uppnå de målsatta kostnadsbesparingarna, till exempel i fråga om centraliseringen av den specialiserade sjukvården. Trots det har det gjorts statsandelsnedskärningar med hänvisning till dessa kalkylerade besparingar.
Kommunförbundet anser det vara illa genomtänkt att icke öronmärkt statsandelsfinansiering som är avsedd för lagstadgade tjänster överförs till ett nytt separat understödssystem för främjande av digitaliseringen. Positivt är ändå att behovsprövade understöd ska återinföras, eftersom de lindrar problemet med ekonomisk särutveckling.
Den svaga inkomstbasen och det växande trycket på utgifter och investeringar är en kombination som på ett oroväckande sätt försämrar utsikterna för den kommunala ekonomin under de närmaste åren och gör ekonomin mer oförutsägbar. En liten lättnad är ändå sänkningen av arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringsavgift.
Kommunförbundet anser det vara nödvändigt att regeringen håller fast vid sitt löfte om att kommunernas ska få full kompensation för de skatteinkomster de förlorar på grund av ändringar i skattegrunderna.
Närmare upplysningar:
Kommunförbundets styrelse
Sirpa Paatero, Kommunförbundets styrelseordförande, tfn 050 512 1602
Sari Rautio, I vice ordförande för Kommunförbundets styrelse, tfn 040 522 0933
Tapani Tölli, II vice ordförande för Kommunförbundets styrelse, tfn 050 511 3180
Kommunförbundet
Timo Reina, vice verkställande direktör, tfn 40 555 8458
Henrik Rainio, tf. direktör för kommunalekonomiska enheten, tfn 050 596 9635
Minna Punakallio, chefekonom, tfn 040 751 5175
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe