
Beslutsfattarenkäten: förtroendeuppdrag i stora städer kräver allt mer tid

År 2020 använde fullmäktigeledamöter i genomsnitt 6,8 veckotimmar och styrelseledamöter i genomsnitt 9,4 veckotimmar för att sköta sina förtroendeuppdrag. Fullmäktige- och styrelseledamöternas tidsanvändning har minskat något sedan år 2015.
Fullmäktigearbetet kräver uppskattningsvis ungefär samma antal veckotimmar i kommuner med 5 000–100 000 invånare. I de minsta kommunerna, med färre än 5 000 invånare, använder en fullmäktigeledamot klart mindre tid än genomsnittet för skötseln av sina förtroendeuppdrag, cirka 3,5 veckotimmar,
- I kommuner med över 100 000 invånare ökar fullmäktigeledamöternas tidsanvändning (12,3 vt) och till exempel styrelsearbetet kräver klart mer tid i kommuner med över 50 000 invånare. Skillnaden i den arbetsmängd per vecka som styrelseledamöterna rapporterar är upp till 10 timmar i en jämförelse mellan kommuner med färre än 5 000 invånare och kommuner med över 50 000 invånare, säger Åbo Akademis forskare Siv Sandberg.
I styrelseledamöternas fall har skillnaderna mellan stora och små kommuner ökat under de senaste 25 åren. I synnerhet i fråga om tidsanvändningen bland fullmäktige- och styrelseordförandena i städer med över 100 000 invånare har det skett en klar förändring mellan 2015 och 2020: timantalet per vecka som använts för förtroendeuppdrag har ökat med cirka sju timmar sedan 2015 och är nu cirka 22 veckotimmar.
- Det här beror delvis på ett strukturellt fenomen, då antalet ordförande som sköter uppdraget på hel- och deltid har ökat efter kommunalvalet 2017, säger Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom.
Nästan hälften av de kommunala beslutsfattarna bedömer att trakasserier mot förtroendevalda påverkar viljan att ställa upp i kommunalvalet
De orsaker som dämpar viljan att ställa upp i kommunalvalet våren 2021 hänför sig enligt beslutsfattarnas bedömningar främst till människors privatliv, kommunens ekonomiska situation samt trakasserier och hot mot förtroendevalda.
Av enkätdeltagarna bedömde i synnerhet kvinnorna oftare än männen att orsaker som gäller privatlivet och den offentlighet som förtroendeuppdrag innebär minskar viljan att ställa upp i val.
Å andra sidan är det enligt beslutsfattarnas bedömning i synnerhet aktuella sakfrågor, men också kommunens framtidsutsikter och kommuninvånarnas respons som ökar motivationen att ställa upp i val.
Beslutsfattarnas helhetssyn på de faktorer som påverkar en eventuell kandidatur har i stort sett varit oförändrad åren 2017–2020.
Kommunens ekonomiska situation en viktig faktor för viljan att ställa upp i val
Utsikterna för kommunens ekonomiska situation har under valperioden allt mer minskat viljan att ställa upp i val. Av dem som besvarade enkäten 2017 bedömde 36 % att ekonomin är en faktor som dämpar viljan att ställa upp som kandidat, medan 53 % bedömde så i 2020 års enkät.
Bedömningarna hur kommunens allmänna framtidsutsikter påverkar viljan att ställa upp i val har blivit mer negativa särskilt i de minsta kommunerna.
- I kommuner med mer än 100 000 invånare bedömde nästan hälften av enkätdeltagarna att framtidsutsikterna har en positiv inverkan på viljan att ställa upp i val, medan bedömningarna från kommuner med färre än 5 000 invånare, var något mer negativa än positiva, säger Siv Sandberg.
I de öppna svaren framkom de faktorer som man bedömer ha en negativ inverkan på människors vilja att ställa upp i val. Vanligast var kommunens beslutsklimat, frågor som gäller partier och tjänsteinnehavare samt frustration över politiken och förtroendevaldas möjligheter att påverka.
Enkäten som riktade sig till kommunala beslutsfattare utfördes i samarbete mellan Kommunförbundet och Åbo Akademi 2020. Enkäten besvarades av drygt 800 förtroendevalda och ledande tjänsteinnehavare från 42 kommuner. Enkäten kartlade bland annat beslutsfattarnas verksamhet och åsikter. Enkäten ingår i forskningsprogrammet Förändringarnas KommunFinland 2025.
Närmare upplysningar:
Siv Sandberg, forskare, Åbo Akademi, tfn 0400 726380, siv.sandberg(at)abo.fi
Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef, Kommunförbundet, tfn 050 3375634, marianne.pekola-sjoblom(@)kommunforbundet.fi
Närmare information om Beslutsfattarundersökningen:
www.kommunforbundet.fi/beslutsfattarundersokning2020
2.4.2025
Blogg
Att få service på svenska i de nya sysselsättningsområdena
1.4.2025
Allt fler är nöjda med yrkesutbildningen trots att den allmänna opinionen blivit mer negativ
28.3.2025
Blogg
Dags att diskutera kommunernas nya roll inom sysselsättningen?
28.3.2025
Blogg
Kommunerna har en ledarroll i AN-reformen
25.3.2025
Blogg