Pressmeddelande, 

Finländarna behärskar konsten att sortera

Finländarna är bra på att sortera. Det framgår av en undersökning av avfallets sammansättning som beställts av den nationella samarbetsgruppen för förpackningsavfall. Både vid fastigheter och vid Rinki-ekopunkterna innehåller det insamlade plastförpacknings- och metallavfallet 85–90 procent sådant avfall som följer sorteringsanvisningarna. 

Syftet med undersökningen var att fastställa fördelningen av metallförpackningar och småmetall i separat insamlat metallavfall som producentsammanslutningarna och kommunerna ansvarar för samt andelen plastförpackningar i separat insamlat plastförpackningsavfall. Metallavfallets sammansättning har undersökts tidigare, men det här var första gången som man också kartlade sammansättningen av det plastförpackningsavfall som konsumenterna lämnat till insamling. 

Både metallförpackningar och småmetall kan sorteras i fastighetens metallavfallskärl eller vid en ekopunkt. Resultaten visar att andelen metallförpackningar i insamlingskärlen vid fastigheterna är större än vid ekopunkterna. Båda insamlingssystemen innehåller cirka 10 procent felsorterat avfall, till exempel elektriska apparater och farligt avfall. Andelen sådant avfall har dock minskat med 2–3 procentenheter jämfört med den föregående undersökningen 2019. 

Resultaten av undersökningen av plastförpackningsavfallets sammansättning är också lovande. I fastigheternas insamlingskärl för plastförpackningar fanns 85 procent korrekt sorterade plastförpackningar, 6 procent annan plast än förpackningar och 9 procent förorenat avfall, såsom blandat byggavfall och andra material än plast. Vid Rinki-ekopunkterna är andelen plastförpackningar så stor som 87 procent, övrig plast 6 procent och förorenat avfall 6 procent.

Satu Estakari, chef för cirkulär ekonomi och kvalitet vid Finlands Förpackningsproducenter Ab, betonar att avfall som sätts på fel plats alltid försvårar materialåtervinningen.

”Farligt avfall som batterier och ackumulatorer som sorterats på fel sätt orsakar risksituationer. Jag är därför särskilt glad över att undersökningen visar att både metallavfallet och plastförpackningsavfallet till största delen innehåller sådant avfall som sorterats enligt anvisningarna. När vi sorterar rätt kan avfallet också återvinnas på rätt sätt”, understryker Estakari.

Proverna från undersökningarna av avfallets sammansättning samlades in i april−juni 2024 i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg. Undersökningen gjordes av FCG Finnish Consulting Group Ab. 

Resultaten ger värdefull information som stöder utvecklingen av det riksomfattande samarbetet kring förpackningsavfall. Informationen utnyttjas inte bara i avfallsrapporteringen och statistikföringen utan också för att förbättra kommunikationen. I synnerhet i fråga om plastförpackningar krävs det att vi blir ännu ivrigare att sortera för att vi ska uppnå de ambitiösa återvinningsmålen. Även om det är långt kvar till målet är vi på rätt väg. I takt med att insamlingen av förpackningsavfall utvidgats till att omfatta allt fler fastigheter har mängden avfall som går till materialåtervinning ökat. Samtidigt som bostadsfastigheternas insamling utökats, har även mängden material som tas emot vid Rinki-ekopunkterna ökat.

Mer information om undersökningen: 

Satu Estakari, chef för cirkulär ekonomi och kvalitet, 046 920 9700, Finlands Förpackningsproducenter Ab

Katja Laitinen, återvinningscoach, Sumi Oy, 050 407 3959, katja.laitinen@sumi.fi

Timo Hämäläinen, ledande sakkunnig, 050 442 2371, Cirkulärkraft i Finland rf 

Tuulia Innala, specialsakkunnig, 040 572 2120, Finlands Kommunförbund rf

Mer information om förpackningssamarbetet:

Cirkulärkraft i Finland rf, Finlands Kommunförbund rf och Finlands Förpackningsproducenter Ab undertecknade i december 2021 ett riksomfattande samarbetsavtal om insamling av förpackningsavfall från fastigheter, i enlighet med avfallslagen. Sumi Oy anslöt sig till samarbetet genom avtal i juni 2023.

Inom ramen för avtalet genomförs fastighetsspecifik insamling av förpackningsavfall på det sätt som lagen förutsätter. Samarbetet och utvecklandet av det styrs av en uppföljningsgrupp som består av representanter för samtliga avtalsparter. Läs mera! (på finska)

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Läs mer om dessa teman