Nu vädjar kommunerna och städerna kring huvudstadsregionen: Den mekaniska regleringen av in house-bolagen hotar välfungerande tjänster och blir dyr
Kuuma-regionens kommuner och städer som omger huvudstadsregionen, dvs. Hyvinge, Träskända, Kervo, Kyrkslätt, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo, Tusby och Vichtis, vädjar tillsammans med Kommunförbundet till regeringen att den inte ska driva reformen av upphandlingslagen framåt i ett sådant format som mekaniskt begränsar användningen av kommunernas gemensamma bolag. Enligt regeringens planer ska kommunen äga minst tio procent av ett bolags aktier för att kunna utnyttja dess tjänster.
– I praktiken är alla kranskommuner i huvudstadsregionen delägare i de bolag som måste upplösas och vars tjänster sedan måste omorganiseras på olika sätt. Med hjälp av dessa bolag ordnas tjänster som är livsviktiga för kommuninvånarna och ett fungerande samhälle till exempel inom avfallshanteringen och ICT-tjänsterna, säger Hyvinges stadsdirektör Johanna Luukkonen.
– Det finns goda skäl att använda gemensamma bolag i kommunerna, till exempel för att säkerställa kompetent personal eller fördela investeringskostnaderna på ett förnuftigt sätt, tillägger Luukkonen.
Nurmijärvis kommundirektör Outi Mäkelä betonar att kommunernas bolag även i nuläget använder marknaden och skaffar tjänster i synnerhet av små lokala företag. Redan nu köper kommunernas in house-bolag upp till 50–75 procent av sin omsättning på den privata marknaden. Bolagen konkurrensutsätter också i stor utsträckning sin upphandling.
– Det förutsätts att upphandlingarna blir allt mer kostnadseffektiva och effektfulla. Lagändringen stärker dock säljarens ställning på marknaden vilket kan leda till dyrare upphandlingar, en koncentrerad marknad och försämrad lokal ekonomi, säger Outi Mäkelä.
– För kommunerna är det mycket viktigt att lokala företagare lyckas. Risken finns att man i samband med reformen går ur askan i elden, att kommunerna till exempel återgår till egen produktion eller att marknaden övertas av internationella storbolag i stället för av inhemska och lokala företag.
Till exempel skulle Kiertokapula Oy och Rosk’n Roll Oy som sköter om avfallshanteringen i Mellersta Nyland och Västra och Östra Nyland inte längre kunna producera avfallshanteringstjänster för alla sina ägare. För att ordna avfallshanteringen måste man då omorganisera bolagens ägande och inrätta nya organisationer i deras ställe samt göra nya investeringar.
Under lagberedningen har kommunerna och Kommunförbundet lyft fram aspekter som skulle underlätta kommunernas situation. Konkurrens- och konsumentverket som övervakar marknadens funktion har också uttryckt sin oro över konsekvenserna till följd av reformen.
Enligt stads- och kommundirektörerna i Kuuma-regionen bör man vid revideringen av upphandlingslagen undvika reglering som begränsar kommunernas handlingsfrihet.
– Det behövs en mycket grundligare konsekvensbedömning av lagändringen. Det är svårt att förstå varför det i detta ekonomiska läge bereds en reform för den offentliga sektorn som närmast verkar medföra enorma kostnader och relativt sett endast små fördelar, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen.
Närmare upplysningar:
Johanna Luukkonen, stadsdirektör i Hyvinge, tfn 040 673 2001
Iiris Laukkanen, stadsdirektör i Träskända, tfn 040 315 3155
Kirsi Rontu, stadsdirektör i Kervo, tfn 040 318 2888
Virpi Sailas, kommundirektör i Kyrkslätt, tfn 040 528 9558
Hannu Laurila, kommundirektör i Mäntsälä, tfn 040 314 5200
Outi Mäkelä, kommundirektör i Nurmijärvi, tfn 040 317 2100
Antti Kuusela, kommundirektör i Borgnäs, tfn 040 185 5314
Mikael Grannas, kommundirektör i Sibbo, tfn 040 752 9803
Kalle Ikkelä, borgmästare i Tusby, tfn 040 314 3001
Erkki Eerola, kommundirektör i Vichtis, tfn 044 467 5231
Vid Kommunförbundet ges närmare upplysningar av verkställande direktör Minna Karhunen, tfn 050 380 5907
Uutta Kuntaliitolta
Vikten av bredare representation i kommunalval
Utöver normuppluckring bättre lagberedning
Kommunerna har inte gått in för drastiska nedskärningar
Fakta och fiktion med AI, Kommunförbundets förhoppningar
Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!
Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.
Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.