Invånarundersökning 2024
Säkerheten och boendemiljön viktigast i en bra hemkommun
Kommuninvånarna anser att säkerhet och en bra boendemiljö är det viktigaste i en bra hemkommun. Det här framgår av Kommunförbundets invånarundersökning som genomfördes i maj-juni. Över 10 000 invånare från 46 kommuner deltog i undersökningen. Av enkätdeltagarna framhöll 75 procent säkerheten och 68 procent boendemiljön som ytterst viktiga faktorer. Också en bra bostad, familj och närstående samt närheten till naturen lyftes fram som viktiga faktorer i en bra hemkommun.
Omvärldsförändringar ökar betydelsen av säkerhet
Vikten av säkerhet betonas i svaren från kommuner av alla storlekar och invånare i alla åldrar. Enkätresultaten visar att säkerhetens betydelse har ökat betydligt sedan undersökningen 2020, säger forskningschefen Marianne Pekola-Sjöblom om resultaten.
Enligt enkäten är det till exempel barnfamiljer och personer som arbetar inom den offentliga sektorn som framhåller vikten av säkerhet i vardagen.
Att säkerhet lyfts fram som en faktor speglar en bredare global förändring i säkerhetsläget och en ökad osäkerhet. Säkerhetsaspekten består av många faktorer, och kommunerna har en central roll i att stärka säkerheten, sammanhållningen och en fungerande service i invånarnas vardag, säger Ari Korhonen, sakkunnig i beredskap och säkerhet vid Kommunförbundet.
En sund, säker och trivsam livsmiljö skapas i kommunerna
På frågan om vad som är viktigt för en god boendemiljö lyfte enkätdeltagarna fram aspekter som en lugn, snygg och ren omgivning samt tillräckligt med utrymme. Andra faktorer som betonades var ren luft och natur samt närheten till vatten. I synnerhet i mindre kommuner lyftes närheten till naturen starkt fram, men kommunen har en viktig roll i alla kommuner i arbetet för en trivsam miljö.
Kommunerna ansvarar för en trivsam miljö, utvecklingen av infrastrukturen samt ordnandet och underhållet av kommunal basservice, såsom vattentjänster, avfallshantering och trafiksystem.
Dessa faktorer påverkar direkt kommuninvånarnas vardag och livskvalitet, men också kommunens livskraft och näringslivet. Kommunerna arbetar för att motverka klimatförändringen och vidtar anpassningsåtgärder samt sörjer för att naturvärdena tryggas och säkerställer att en säker och hälsosam boendemiljö byggs. Det är glädjande att se att invånarna verkligen uppskattar en god livsmiljö”, säger Miira Riipinen, direktör för Kommunförbundets enhet för samhälle och miljö.
Variation i forskningsresultaten mellan olika åldersgrupper, kön och kommuner
Det finns vissa skillnader i betoningarna mellan kommuner av olika storlek, mellan åldersgrupper och framför allt mellan könen när det gäller de aspekter som framhålls som viktigast.
Kön är en av de mest betydande faktorerna som förklarar prioriteringarna med tanke på en bra hemkommun eller hemstad. Kvinnorna lyfter i högre grad än männen fram alla de aspekter som kartlagts i undersökningen. De största skillnaderna mellan könen syns i de prioriteringar som gäller en god boendemiljö, bostad, närhet till naturen och offentliga tjänster.
I kommuner med färre än 10 000 invånare hör närheten till naturen förutom säkerhet och en god livsmiljö till de högst prioriterade faktorerna. En bra bostad hör till de tre topprioriteringarna i kommuner med 20 001–50 000 invånare och i de största städerna med över 100 000 invånare.
I kommuner med 10 001–20 000 invånare är familj och närstående bland de tre allra viktigaste faktorerna. I kommuner med 50 001–100 000 invånare delas tredje plats av en bra bostad samt familj och närstående.
För alla åldersgrupper under 60 år är de tre viktigaste faktorerna i en bra hemkommun säkerhet, en bra boendemiljö och en bra bostad. Familj och andra närstående går före en bra bostad i alla åldersgrupper över 60 år.
Kommunundersökningen 2024
Uppgifterna framgår av Kommunförbundets invånarundersökning som besvarades av över 10 500 finländare i maj-juni 2024. Enkätundersökningen genomfördes som en del av Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025. Sammanlagt 46 kommuner av olika typ och storlek runt om i landet medverkade.
Mer information om Invånarundersökningen 2024: https://www.kommunforbundet.fi/invanarundersokning2020
Kommuner som medverkade i undersökningen:
Asikkala, Askola, Birkala, Enare, Esbo, Fredrikshamn, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Ilomants, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Keuru, Kides, Kimitoön, Korsholm, Kuusamo, Kyrkslätt, Lappajärvi, Lappo, Nivala, Nådendal, Oulainen, Parkano, Petäjävesi, Pielavesi, Pudasjärvi, Puolanka, Raseborg, Rautalampi, Reso, Salo, S:t Michel, Sibbo, Säkylä, Tavastehus, Toholampi, Torneå, Vanda, Vasa, Vederlax, Villmanstrand, Virdois, Vörå och Åbo.
Kommunspecifika resultat från undersökningen kommer att finnas tillgängliga senare.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
- Kommunförbundets forskningsverksamhet och forskningsprogram
- undersökningar om kommundemokrati och ledarskap
- kommunalvalet
- kommundirektörsnätverket Grupp44, nätverket för hel- och deltidsanställda ordförande