Pressmeddelande, 

Utmärkelsen Bildningsvisionären 2024 går till Anne Lahtivirta, direktör för växande och lärande i Suonenjoki stad

Finlands Kommunförbund och Specialister för undervisnings- och bildningsväsendet Opsia rf premierade Anne Lahtivirta i dag vid den nationella bildningskonferensen Sivistystoimen neuvottelupäivät. Anne Lahtivirta har utvecklat nya arbetsmetoder för den grundläggande utbildningen på både nationell och lokal nivå.

I år har utmärkelsen att göra med de pågående krävande omvärldsförändringarna. Även om grundskolorna har minskat i antal redan under flera år, är servicenätverket fortfarande mycket mångsidigt och omfattande.

Under de kommande åren kommer de demografiska förändringarna och framför allt den kraftigt sjunkande nativiteten att påverka alla kommuners sätt att sörja för tillgången och tillgängligheten till utbildningstjänster.

Kommunerna har möjlighet att besluta hur den grundläggande utbildningen ordnas inom ramen för kommunallagen och lagen om grundläggande utbildning.

– Anne Lahtivirta har arbetserfarenhet från alla verksamhetsnivåer inom bildningsväsendet. Hon har gjort ett förtjänstfullt arbete för Savolaxregionen bland annat via Kommunförbundets projekt Nätverksbaserade grundskolor. Genom att premiera Lahtivirta vill vi lyfta fram det oerhört viktiga arbete för växande och lärande som utförs i Finlands alla 309 kommuner – stora som små – varje dag, säger Opsia rf:s ordförande Matti Hursti.

Från vänster till höger: Kommunförbundets vice verkställande direktör Hanna Tainio, Anne Lahtivirta, Opsia rf:s ordförande Matti Hursti

Pilotprojekt utvecklar modeller som kan användas i hela landet

Utveckling av undervisningen kräver iver, innovationsförmåga och långsiktighet. Utöver sakkunskap behövs samarbetsförmåga, engagemang och tro på gemensamt arbete, säger Kommunförbundets vice vd Hanna Tainio.

– Anne Lahtivirta har varit en vägvisare för utvecklingen av mellankommunalt samarbete inom den grundläggande utbildningen. Lahtivirta har haft en central roll i arbetet med att leta efter nya verksamhetsformer och sätt att ordna undervisningen tillsammans med närliggande kommuner.

– Hon har också aktivt lyft fram utmaningar inom sin region och presenterat utvecklingsarbete och möjliga lösningsmodeller vid många olika tillfällen på både nationell och regional nivå, även i medierna, säger Hanna Tainio.

Till sin utbildning är Anne Lahtivirta pedagogie magister. Hon har arbetat som klasslärare, rektor och bildningsdirektör. Sedan början av 2023 har hon varit kontaktperson för pilotområdet SavoGrow i Kommunförbundets projekt Nätverksbaserade grundskolor och representerat pilotområdet som medlem i styrgruppen.

Inom pilotområdet har man bland annat testat och utvecklat tre olika koncept med samundervisning där lärare arbetar multilokalt över kommungränserna via distanskontakt.

– När den grundläggande utbildningen fungerar regionalt, kan vi utnyttja virtuella lärmiljöer på många olika sätt. Utvecklingsarbetet ger lösningar som också kan tillämpas i andra kommuner på olika håll i Finland, påpekar Anne Lahtivirta.

Hon säger sig ta emot utmärkelsen med tacksamhet på hela pilotområdets vägnar.

– Utvecklingsarbetet är ännu inte klart. Utmärkelsen stärker ändå insikten om att vi är på rätt väg. Det finns en stark vilja, mod och engagemang som för oss vidare. Vi tror på samarbetets kraft.

Kommunförbundet och Opsia premierar varje år en kommunal aktör som bidragit till att främja och utveckla kommunernas bildningsväsende.

Priset är en bronsskulptur, ”Tranplogens ledarfågel”, som formgivits av konstnären Samuli Alonen.

Mer information:

Irmeli Myllymäki, kehittämispäällikkö, Kuntaliitto: 046 921 4443
Anne Lahtivirta, kasvun ja oppimisen johtaja, Suonenjoen kaupunki: 044 480 6048

Läs mer om dessa teman

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning

Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe