
Kommunförbundets invånarundersökning utredde
Allt fler är nöjda med yrkesutbildningen trots att den allmänna opinionen blivit mer negativ

Enligt den senaste invånarundersökningen ansåg 56 procent av dem som tagit ställning till frågan om yrkesutbildningen att den är välskött och 60 procent att den är lättillgänglig.
Tillfredsställelsen mättes också på skalan 1–5, där svarens medeltal låg på 3,50 år 2024. Resultatet är något sämre än vid föregående undersökning 2020 då medeltalet låg på 3,57.
Samtidigt ger de som använder tjänsten yrkesutbildningen ett högre vitsord. Vitsordet steg till 3,81 jämfört med 3,67 år 2020. Däremot har de som inte använder tjänsten blivit mer negativa. Vitsordet sjönk från 3,52 till 3,38 mellan 2020 och 2024.
"Det är möjligt den mediauppmärksamhet som vissa utmaningar inom yrkesutbildningen fått påverkat den allmänna opinionen negativt. Samtidigt tycks de som använt yrkesutbildningens tjänster värdesätta utbildningen mycket högt och anser att den fortfarande är av god kvalitet" säger Maarit Kallio-Savela, utvecklingschef vid Kommunförbundet.
Kommunerna har en viktig uppgift i att kombinera näringslivets behov och arbetstagarnas kompetens med rätt utbildningsutbud.
"Det är fint att de som använt tjänsten upplever att utbildningen är av god kvalitet. Man får hoppas att yrkesutbildningens styrkor och omfattande uppdrag erkänns också mer allmänt. Yrkesutbildningen har en stor inverkan på regionens ekonomi och livskraft. Den erbjuder vuxna studerande möjligheter att uppdatera och förbättra kompetensen. Den bär också ett stort samhällsansvar genom att utbilda studerande som fullgör sin läroplikt och ge vuxna studerande förutsättningar för kontinuerligt lärande", säger Ilkka Eronen, sakkunnig vid Kommunförbundet.
Större kommuner är i allmänhet mer nöjda med tillgången till yrkesutbildning, men även små kommuner hör till de mest nöjda
Det finns regionala skillnader mellan kommuner av olika storlek i hur nöjda de är. I stora kommuner är man i allmänhet nöjdare än i små med yrkesutbildningen och tillgången till den samt tillgängligheten. I städer med mer än 100 000 invånare fick tillgången till tjänsten och dess tillgänglighet vitsordet 3,85 medan de minsta kommunerna med färre än 5000 invånare gav vitsordet 2,54.
"Tillfredsställelsen med yrkesutbildningen är starkt förenad med upplevelsen av tillgång till tjänsten och dess tillgänglighet. De kommuner som erbjuder någon form av yrkesutbildning får i allmänhet, och av naturliga skäl, klart högre vitsord än de kommuner som saknar yrkesutbildning", säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet.
Fenomenet är tydligast i vitsorden som undersökningens minsta kommuner fått.
"Även om små kommuner i allmänhet får svagare vitsord är det värt att observera att det högsta vitsordet för servicetillfredsställelse gavs i Lappajärvi. I kommunen med bara 2 800 invånare och yrkesinstitutet Järviseudun ammatti-instituutti fick tjänsten hela 4,17 poäng. Bland de små fick också Oulainen med 6 900 invånare toppvitsord 3,89. Kommunen som placerade sig bland de sex bästa erbjuder också yrkesutbildning vid Koulutuskeskus JEDU", säger Pekola-Sjöblom.
Befolkningsutvecklingen utmanar dock i allt högre grad tillgången till utbildning och yrkeskunnig arbetskraft i glesbygden.
"Vi måste hitta lösningar på problemet och det finns skäl att modigt se över yrkesutbildningens examensstruktur för att säkerställa tillgången till utbildning och yrkeskunnig arbetskraft. Dessutom behövs det ännu mer samarbete mellan de olika stadierna och utbildningsformerna", säger Kallio-Savela.
Invånarundersökningen i ett nötskal
Uppgifterna framgår av Kommunförbundets invånarundersökning 2024, som besvarades av cirka 10 500 finländare i maj–juni. Enkätundersökningen ingår i Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025. Sammanlagt 46 kommuner av olika typ och storlek runt om i landet medverkar i programmet.
Delresultat från invånarundersökningen publiceras ända fram till kommunalvalet i april 2025. Kommunförbundet har genomfört motsvarande omfattande invånarenkäter ända sedan 1996. Mer information om undersökningen och resultaten finns på Kommunförbundets webbplats.
Inför valet förmedlar vi uppgifter om specifika kommunala tjänster
Inför kommunalvalet förmedlar vi statistik från invånarundersökningen om de olika kommunala tjänsterna och detaljerade uppgifter om hur kommuninvånarna upplever tjänsterna i vardagen. Här kan du ta del av redan publicerade uppgifter om kulturtjänster, småbarnspedagogik och förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och idrotts- och motionstjänster. Serien kommer att kompletteras med information om ungdomsarbetet och medborgarinstituten.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

+358 9 771 2059, +358 50 437 0045
Ansvarsområden
- yrkesutbildning
- kontinuerligt lärande

+358 9 771 2389, +358 45 138 7389
Ansvarsområden
- yrkesutbildning
- läroplikt och Hux inom yrkesutbildning
- digitalisering inom yrkesutbildning

+358 9 771 2504, +358 50 337 5634
Ansvarsområden
- Kommunförbundets forskningsverksamhet och forskningsprogram
- undersökningar om kommundemokrati och ledarskap
- kommunalvalet
- kommundirektörsnätverket Grupp44, nätverket för hel- och deltidsanställda ordförande
Aktuellt från Kommunförbundet
1.4.2025
Allt fler är nöjda med yrkesutbildningen trots att den allmänna opinionen blivit mer negativ
28.3.2025
Blogg
Dags att diskutera kommunernas nya roll inom sysselsättningen?
28.3.2025
Blogg
Kommunerna har en ledarroll i AN-reformen
25.3.2025
Blogg
Vem tar ansvaret för välfärden?

Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning
Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Kaffe med Uffe
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe