Det kommunalekonomiska läget försämrades: kommunernas egna anpassningsåtgärder stärkte ekonomin 2024
Kommunernas ekonomiska läge försämrades 2024, men inte så mycket som befarat. Det ser ut som om kommunerna har lyckats med sina anpassningsåtgärder. Uppgifterna framgår av Kommunförbundets bokslutsanalys för 2024 som utvisar kommunernas ekonomiska läge.
– Kommunernas bokslut var starkare än vad som förutsågs för ett år sedan utifrån budgetarna. Utgiftsökningen var måttligare än väntat år 2024. Verksamhetsbidraget, dvs. kommunens nettoverksamhetskostnader, ökade med 1,8 procent och i hela 130 kommuner minskade kostnaderna jämfört med år 2023, sammanfattar Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen.
Trots ett positivt resultat var kommunernas kassaflöde negativt: mätt med kassaflödet från verksamheten och investeringarna visade kommunekonomin underskott på -470 miljoner euro.
Kommunernas investeringar förblev på en hög nivå och uppgick till 4,8 miljarder euro år 2024. Penningflödet var negativt då driftsinkomsterna inte räckte till för finansieringen av alla investeringar. Kommunernas skuldsättning ökade med 720 miljoner euro. Lånestocken började växa efter några mellanår.
Enligt Kommunförbundets uppskattningar förklaras det försämrade ekonomiska läget av en minskning av skatteinkomsterna med 500 miljoner euro, bland annat på grund av att skatteeftersläpningen i social- och hälsovårdsreformen inte längre inverkade. Kommunernas intäkter och utgifter påverkades också av den svaga konjunkturutvecklingen, minskningen av statsandelarna med 250 miljoner euro samt ökade räntekostnader.
– Sänkningen av kommunernas arbetslöshetsförsäkringspremie bidrog också till minskade kostnader. Dessutom fortsatte kommunernas utgifter för finansieringen av utkomstskyddet för arbetslösa att minska, även om långtidsarbetslösheten steg i snabb takt i slutet av året, säger chefsekonomen Minna Punakallio.
Försäljning av engångsnatur förbättrade resultatet betydligt
Kommunernas sammanlagda resultat uppgick till 1 100 miljoner euro år 2024. Resultatet var positivt i 203 kommuner och negativt i 80 kommuner.
– Försäljningen av aktier i energibolagen i S:t Michel, bolagiseringen av vattenverket i Tammerfors och de positiva resultaten i Helsingfors och Esbo stod för mer än 70 procent av resultatet för hela landet, säger utvecklingschefen Mikko Mehtonen.
– Utan de här städerna skulle kommunernas resultat ha stannat på 300 miljoner euro, fortsätter Mehtonen.
Flera stora och medelstora städer finns bland de kommuner som uppvisar sämst resultat. Det svagaste resultatet räknat i euro gjorde Vanda, Fredrikshamn och Lahtis. Per invånare beräknat ligger däremot mindre kommuner på den svagaste ändan av skalan.
– Det stora investeringstrycket och hanteringen av kostnadsutvecklingen kommer att vara en utmaning när det gäller utsikterna för den kommunala ekonomin också under de kommande åren. Det är svårt att bli av med det strukturella underskottet, sammanfattar vice verkställande direktör Timo Reina.
– Kommunernas ekonomi är också i allt högre grad beroende av den allmänna ekonomiska utvecklingen, sysselsättningen och skatteintäkterna. Också kommunkoncernernas ekonomi kommer att få större betydelse. Uppgifterna om dem får vi först senare under våren, säger Reina.
Närmare upplysningar:
Verkställande direktör Minna Karhunen, minna.karhunen@kommunforbundet.fi, 09 771 2000
Vice verkställande direktör Timo Reina, timo.reina@kommunforbundet.fi, 09 771 2700
Chefsekonom Minna Punakallio, minna.punakallio@kommunforbundet.fi, 040 751 5175
Utvecklingschef Mikko Mehtonen, mikko.mehtonen@kommunforbundet.fi, 050 592 8986
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
- styrning av förhållandet mellan staten och kommunerna
- kommun- och stadspolitik
- ledning av Kommunförbundet och förbundskoncernen
- förbundets strategiska och operativa intressebevakning
- svenska och internationella ärenden
- information
- livskraft och ekonomi
- verkställande direktörens ställföreträdare
- kontakt: Kirsi Pohjola, kirsi.pohjola@kuntaliitto.fi, puh. +358 9 771 2240, +358 40 508 7395
- Fakta om kommunekonomin:
- Ekonomisk statistik och bokslutsuppgifter
- Kostnads- och hållbarhetsberäkningar
- Kommuninformationsprogrammet och automatisk ekonomirapportering
- Kostnadsberäkning och marknadsmässig prissättning
- Kartläggning av kommunekonomin
- kommunekonomi, offentliga finanser, prognoser
- ekonomisk politik
- förhållandet stat-kommun
- skattepolitik, finanspolitik
Aktuellt från Kommunförbundet
Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!
Nätverk på svenska
Kommunförbundet erbjuder en mängd olika nätverk för samarbete och utvecklingsarbete inom många olika områden. Bekanta dig med de nätverk som är tvåspråkiga eller där arbetsspråket är svenska.
Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn
Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.
Kaffe med Uffe
En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.
Läs mera: Kaffe med Uffe