Pressmeddelande, 

Kommunförbundets program: Hållbar tillväxt sker genom samarbete – men alltid i kommuner och städer

En programbild för 'Hållbar tillväxt i Finland med kommunerna i ledningen'. I förgrunden syns en person med långt hår som tittar ut över vattnet. I bakgrunden syns moderna bostadshus och en byggkran mot en blå himmel. Bilden har en delvis blå överlagring och textövertäck som anger att detta är Kommunförbundets diskussionsunderlag 2/2025.

Vad förenar investeringar, internationell rekrytering, tjänster som främjar bildning, fostran och välfärd, utbildning som motsvarar det lokala arbetslivets behov samt trafikmässig tillgänglighet? Alla dessa åtgärder för hållbar tillväxt och mycket annat utförs i kommunerna i Finland och för att allt detta ska lyckas behövs ett bra samarbete mellan kommunerna, staten och näringslivet.

Kommunförbundet har publicerat ett program för hållbar tillväxt i kommunerna och städerna för att lyfta Finland till en hållbar tillväxttrend. Arbetet har genomförts som en del av beredningen av projektet Kasvuriihi som leds av Risto Murto.

– Kommunernas och städernas roll som drivkraft för tillväxten i hela Finland är omfattande och obestridlig. Kommunerna ska ha möjlighet att främja tillväxten inom sitt eget område. Med vårt eget tillväxtprogram lyfter vi fram kommunernas perspektiv så att Murtos Kasvuriihi-arbetsgrupp kan beakta det i sitt arbete, säger Kommunförbundets livskraftsdirektör Mikko Härkönen.

Tillväxt utgår från lokala möjligheter till framgång

Tillväxtprogrammet synliggör kommunernas och städernas betydelse för förutsättningarna för tillväxt. Oavsett om det handlar om att bygga industriparker eller kunskaps- och innovationskluster eller om att främja investeringar och trygga en kompetent arbetskraft i företag, är kommunernas och städernas verktyg av avgörande betydelse.

Genom sin livskraftspolitik tillgodoser kommunerna och städerna mångsidigt näringslivets verksamhetsförutsättningar bland annat med hjälp av markanvändning och planläggning, byggande av infrastruktur, lockande av investeringar, upphandling, utbildning, integration och internationell rekrytering samt företags- och arbetskraftstjänster.

Den viktigaste produktionsfaktorn för hållbar tillväxt är människorna, invånarna. Genom kommunernas och städernas undervisnings-, kultur-, idrotts- och motionstjänster främjas människornas välbefinnande och förutsättningarna för kommunernas och regionernas livskraft. Tjänster inom småbarnspedagogik och utbildning främjar livslångt lärande och befolkningens kompetens. Konst, kultur och motion ökar i sin tur gemenskapen, hälsan och välbefinnandet.

Arbets- och näringstjänsterna, som överförts till kommunerna och städerna i början av 2025, har inneburit ett nytt verktyg som ger dem bättre möjligheter än tidigare att skapa hållbar tillväxt.

Smidigare tillståndsprocesser och lättare reglering förväntas av staten

För att Finland ska uppnå en hållbar tillväxttrend måste staten fortsätta avveckla normer som försvårar kommunernas och städernas tillväxtåtgärder och se till att det inte genom ny lagstiftning skapas nya normer som bromsar upp tillväxten. Inom vissa områden, såsom organiseringen av AN-tjänsterna, måste flaskhalsarna i tillväxten öppnas, medan behoven av smart anpassning betonas inom andra områden.

Staten bör förbinda sig till att långsiktigt stärka den kommunala ekonomin för att underlätta kommunernas och städernas beredskap för investeringar som medför hållbar tillväxt. Staten bör skapa regionala operativa investeringsgrupper som motpart till den nationella operativa investeringsgruppen och en effektiv gemensam verksamhetsmodell mellan dessa.

Lagstiftningen om den byggda miljön, inklusive inlösningslagstiftningen, håller för närvarande på att revideras som flera olika laghelheter. Med tanke på tillväxten bör lagstiftningen ge kommunerna

tillräckliga och smidiga verktyg för planeringen av områdesanvändningen och för genomförandet av markpolitiken och planerna.

Staten bör på ett mer målinriktat sätt än tidigare sörja för regionernas tillgänglighet i Finland och för de internationella förbindelserna, inklusive fungerande dataförbindelser. Staten bör minska de eftersatta reparationerna av vägar och järnvägar och genomföra tillväxtfrämjande utvecklingsprojekt.

Långsamma och stela statliga tillståndsprocesser bromsar redan nu investeringarna i Finland. Staten bör se till att de tillståndsprocesser som den ansvarar för är smidiga och att det finns tillräckliga resurser bland annat i samband med den pågående statliga regionförvaltningsreformen.

Vid internationell rekrytering bör sysselsättningsområdena och kommunerna betraktas som statens samarbetspartner i arbetet med att utveckla de riksomfattande tjänsterna, myndighetstjänsterna och reformen av integrationslagen. Kommunerna och sysselsättningsområdena bör ges möjlighet att delta i beredningen av lagstiftningen. Resurserna för internationell rekrytering och främjande av integration bör vara tillräckliga och finansieringen bör ses som en investering i tillväxt. 

Bekanta dig med programmet för hållbar tillväxt i kommuner och städer här (på finska). Programmet utkommer på svenska senare under våren.

Närmare upplysningar:

Mikko Härkönen, livskraftsdirektör vid Kommunförbundet, tfn 044 986 5114

Timo Reina, vice verkställande direktör vid Kommunförbundet, tfn 09 771 2700

Läs mer om dessa teman

Mallar för anvisningar om sökande av ändring inom småbarnspedagogik, undervisning och utbildning

Bestämmelserna om sökande av ändring i speciallagstiftningen är överordnade det ändringssökande som föreskrivs i kommunallagen. Läs mer

Ett nätverk för dig som jobbar med språk och översättning i kommunsektorn

Kommunförbundet samordnar ett nätverk för översättare i kommunsektorn. Nätverket har också ett diskussions- och mötesforum på Teams.

Kaffe med Uffe

En gång per månad bjuder Ulf Stenman, direktör för Kommunförbundet svenska verksamhet på ett virtuellt, aktuellt och spirituellt morgonkaffe på Teams.  
Läs mera: Kaffe med Uffe

Digifika - nätverk för digitalisering

Kommunförbundet arrangerar korta sessioner med presentationer och diskussioner om digitalisering på svenska i nätverket för Digifika.

Mer info om nätverket för digifika.