Pressmeddelande, 

Kommunalvalsanalys 2025

Rekordmånga bekanta ansikten i kommun- och stadsfullmäktige – antalet nya ledamöter varierar stort mellan kommuner och partier

I vårens kommunalval var andelen sittande fullmäktigeledamöter som blev omvalda det största på över 20 år. Sammanlagt 5 031 sittande fullmäktigeledamöter som ställde upp i valet blev omvalda, vilket är 59 procent av alla invalda. I 55 kommuner förnyades dock fullmäktige så att mer än hälften av ledamöterna är nya.

”Det här innebär att det i vissa kommuner finns fler bekanta än någonsin, men i vissa kommuner byttes nästan hela fullmäktige ut”, sammanfattar forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom.

Erfarna ledamöter i fullmäktige – andelen omvalda högre än på 20 år

I vårens kommunalval valdes ett rekordstort antal sittande fullmäktigeledamöter, alltså ledamöter som har varit med i fullmäktige under den nuvarande perioden. Andelen sittande fullmäktigeledamöter bland de invalda steg till 59 procent, vilket är tre procentenheter mer än i kommunalvalet år 2021.  

Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom anser att omsättningen bland fullmäktigeledamöterna i år var mycket liten.

Sammanlagt valdes 8 586 fullmäktigeledamöter. Av dem var 5 031 sittande fullmäktigeledamöter som blev omvalda och 3 555 nya. Valresultatet visar att även om de erfarna kandidaterna som helhet klarade sig bra, så förnyades fullmäktige till stor del i vissa kommuner. 

– Nämnas bör att omsättningen bland fullmäktigeledamöterna i enskilda kommuner kan variera kraftigt från val till val, påpekar Pekola-Sjöblom. Picture 1416458155, Kuva 

Andelen nya fullmäktigeledamöter över hälften i 55 kommuner     

I 55 kommuner på fastlandet är över hälften av de invalda fullmäktigeledamöterna nya. Detta är en betydande ökning jämfört med 2021, då motsvarande siffra bara var 15. 

Störst är omsättningen i Simo kommun där endast 29,4 procent av de invalda är sittande fullmäktigeledamöter. Minst är omsättningen i Merijärvi, där alla fullmäktigeledamöter har tidigare erfarenhet av fullmäktigearbetet. 

Omsättning i kommuner av olika storlek 

Hur erfarna fullmäktigeledamöterna är varierar mellan kommuner av olika storlek. I kommuner med färre än 2 000 invånare är andelen sittande ledamöter i genomsnitt 53 procent och i kommuner med över 100 000 invånare är andelen 61 procent. Det förekommer betydande variation också mellan kommuner av samma storleksklass. 

Det går också att utläsa skillnader mellan landskapen: flest omvalda finns i Österbotten (61,9 %) och minst i Lappland (51,9 %). 

Flest omvalda bland Sannfinländarnas ledamöter

Sett till parti är omsättningen störst hos De Gröna: av de invalda fullmäktigeledamöterna är 48 procent nya. Omsättningen är också stor bland de fullmäktigeledamöter som blev invalda från Rörelse Nu (47,4 %) och Vänsterförbundet (45,8 %). 

Minst är omsättningen hos Sannfinländarna med 77 procent sittande fullmäktigeledamöter. Omsättningen är också liten bland de invalda från SFP (65,1%) och valmansföreningarna (59,3%).

"I kommunalvalet 2025 minskade antalet kandidater avsevärt jämfört med föregående val. Det här påverkade också valresultatet och sannolikt valdeltagandet”, säger Pekola-Sjöblom.

Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Uutta Kuntaliitolta

Läs mer om dessa teman