
Kommunalvalsanalys 2025
Rekordmånga bekanta ansikten i kommun- och stadsfullmäktige – antalet nya ledamöter varierar stort mellan kommuner och partier

I vårens kommunalval var andelen sittande fullmäktigeledamöter som blev omvalda det största på över 20 år. Sammanlagt 5 031 sittande fullmäktigeledamöter som ställde upp i valet blev omvalda, vilket är 59 procent av alla invalda. I 55 kommuner förnyades dock fullmäktige så att mer än hälften av ledamöterna är nya.
”Det här innebär att det i vissa kommuner finns fler bekanta än någonsin, men i vissa kommuner byttes nästan hela fullmäktige ut”, sammanfattar forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom.
Erfarna ledamöter i fullmäktige – andelen omvalda högre än på 20 år
I vårens kommunalval valdes ett rekordstort antal sittande fullmäktigeledamöter, alltså ledamöter som har varit med i fullmäktige under den nuvarande perioden. Andelen sittande fullmäktigeledamöter bland de invalda steg till 59 procent, vilket är tre procentenheter mer än i kommunalvalet år 2021.
Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom anser att omsättningen bland fullmäktigeledamöterna i år var mycket liten.
Sammanlagt valdes 8 586 fullmäktigeledamöter. Av dem var 5 031 sittande fullmäktigeledamöter som blev omvalda och 3 555 nya. Valresultatet visar att även om de erfarna kandidaterna som helhet klarade sig bra, så förnyades fullmäktige till stor del i vissa kommuner.
– Nämnas bör att omsättningen bland fullmäktigeledamöterna i enskilda kommuner kan variera kraftigt från val till val, påpekar Pekola-Sjöblom.
Andelen nya fullmäktigeledamöter över hälften i 55 kommuner
I 55 kommuner på fastlandet är över hälften av de invalda fullmäktigeledamöterna nya. Detta är en betydande ökning jämfört med 2021, då motsvarande siffra bara var 15.
Störst är omsättningen i Simo kommun där endast 29,4 procent av de invalda är sittande fullmäktigeledamöter. Minst är omsättningen i Merijärvi, där alla fullmäktigeledamöter har tidigare erfarenhet av fullmäktigearbetet.
Omsättning i kommuner av olika storlek
Hur erfarna fullmäktigeledamöterna är varierar mellan kommuner av olika storlek. I kommuner med färre än 2 000 invånare är andelen sittande ledamöter i genomsnitt 53 procent och i kommuner med över 100 000 invånare är andelen 61 procent. Det förekommer betydande variation också mellan kommuner av samma storleksklass.
Det går också att utläsa skillnader mellan landskapen: flest omvalda finns i Österbotten (61,9 %) och minst i Lappland (51,9 %).
Flest omvalda bland Sannfinländarnas ledamöter
Sett till parti är omsättningen störst hos De Gröna: av de invalda fullmäktigeledamöterna är 48 procent nya. Omsättningen är också stor bland de fullmäktigeledamöter som blev invalda från Rörelse Nu (47,4 %) och Vänsterförbundet (45,8 %).
Minst är omsättningen hos Sannfinländarna med 77 procent sittande fullmäktigeledamöter. Omsättningen är också liten bland de invalda från SFP (65,1%) och valmansföreningarna (59,3%).
"I kommunalvalet 2025 minskade antalet kandidater avsevärt jämfört med föregående val. Det här påverkade också valresultatet och sannolikt valdeltagandet”, säger Pekola-Sjöblom.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

+358 9 771 2504, +358 50 337 5634
Ansvarsområden
- Kommunförbundets forskningsverksamhet och forskningsprogram
- undersökningar om kommundemokrati och ledarskap
- kommunalvalet
- kommundirektörsnätverket Grupp44, nätverket för hel- och deltidsanställda ordförande
Uutta Kuntaliitolta
2.4.2025
Kommunförbundets invånarundersökning utredde Hur väljer finländare sin kandidat i kommunalvalet?
1.4.2025
Allt fler är nöjda med yrkesutbildningen trots att den allmänna opinionen blivit mer negativ
25.3.2025
Blogg
Vem tar ansvaret för välfärden?
18.3.2025
Rekordmånga kvinnliga kandidater i kommunalvalet – andelen kvinnor ökade till över 42 procent
14.3.2025
Blogg
Lyssna på barn och unga
12.3.2025
Blogg
Ung, dum och kommunalvalsflum?
7.3.2025
Blogg
Söndra och härska
27.2.2025
Blogg
Vi behöver snällare politiker

Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!