
Kommunförbundets invånarundersökning utredde
Unga och barnfamiljer i synnerhet uppskattar kommunernas ungdomstjänster

Enligt den senaste invånarundersökningen är invånarna nöjda med ungdomstjänsterna och utvecklingen har redan länge varit positiv. Av dem som tagit ställning till ungdomstjänsterna anser 51 procent att tjänsten sköts väl och 56 procent anser att den är lättillgänglig.
Medeltalet var 3,51 på skalan 1–5 vid den senaste mätningen 2024, vilket är i linje med den stadigt stigande trenden. År 1996 var medeltalet en aning under det kritiska gränsvärdet 3,0, vilket betyder att man då förhöll sig mer kritiskt än positivt till ungdomstjänsterna. Ännu i början av 2000-talet var medeltalet bara en aning över 3,0, så man kan se en klar förbättring under årens lopp.
Särskilt nöjda är kommuninvånare med egen erfarenhet av ungdomstjänsterna. Vid undersökningen år 2024 gav användarna vitsordet 3,82 vilket är klart bättre än icke-användarnas bedömning 3,39.
"Det är fint att se att de unga och barnfamiljerna uppskattar tjänsterna och upplever att de ger stöd och möjligheter i vardagen. Detta tyder på att tjänsterna åtminstone relativt väl tillgodoser målgruppens behov" säger forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom vid Kommunförbundet.
Det finns dock skillnader, i synnerhet mellan olika typer av hushåll. De som är särskilt nöjda är hushåll med en vuxen och minst ett minderårigt barn (3,81). Också hushåll med två vuxna och minst ett minderårigt barn uppskattar tjänsten. Man kan också se att kvinnor är mer nöjda med hur tjänsten sköts än män, och att svenskspråkiga är något mer belåtna än finskspråkiga.
I små kommuner är man mer belåten än tidigare med hur ungdomstjänsterna sköts
Vid en jämförelse av resultaten i olika stora kommuner framgår det att i kommuner med färre än 10 000 invånare är man nöjdare än tidigare med ungdomstjänsterna. Små kommuner med 5 000–10 000 invånare är särskilt nöjda, de ger ungdomstjänsterna vitsordet 3,69.
Bedömningen av tjänstens lättillgänglighet har ett starkt samband med bedömningen av hur väl skötta tjänsterna är.
I stora städer med över 100 000 invånare är man däremot en aning mindre nöjd.
Den något mer kritiska bedömningen i stora städer kan åtminstone delvis bero på högre förväntningar och krav på ungdomstjänsterna.
"Kommunernas ungdomstjänster är nära de ungas vardag och möjliggör stöd för den unga att växa och utvecklas. Ungdomstjänsterna är en viktig del av detta arbete eftersom välmående unga är en investering i framtiden" säger Elsa Mantere, sakkunnig i idrotts- och ungdomsfrågor vid Kommunförbundet.
Den senaste ungdomsbarometern från statens ungdomsråd stöder invånarundersökningens resultat och visar att de unga också själva uppskattar tjänsterna.
Invånarundersökningen i ett nötskal
Uppgifterna framgår av Kommunförbundets invånarundersökning 2024, som besvarades av cirka 10 500 finländare i maj–juni. Enkätundersökningen ingår i Kommunförbundets forskningsprogram Förändringarnas KommunFinland 2025. Sammanlagt 46 kommuner av olika typ och storlek runt om i landet medverkar i programmet.
Delresultat från invånarundersökningen publiceras ända fram till kommunalvalet i april 2025. Kommunförbundet har genomfört motsvarande omfattande invånarenkäter ända sedan 1996. Mer information om undersökningen och resultaten finns på Kommunförbundets webbplats.
Inför valet förmedlar vi uppgifter om specifika kommunala tjänster
Inför kommunalvalet förmedlar vi statistik från invånarundersökningen om de olika kommunala tjänsterna och detaljerade uppgifter om hur kommuninvånarna upplever tjänsterna i vardagen. Här kan du ta del av redan publicerade uppgifter om kulturtjänster, småbarnspedagogik och förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och idrotts- och motionstjänster samt yrkesutbildningen. Serien kommer att kompletteras med information om medborgarinstituten.
Ungdomsarbetet utreds också i ungdomsbarometern
I den nyss publicerade ungdomsbarometern (2024) från statens ungdomsråd har också ungdomsarbetet utretts. Ungdomsbarometern har till exempel information om hur de unga ser på ungdomsarbetets olika tjänster.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

+358 9 771 2504, +358 50 337 5634
Ansvarsområden
- Kommunförbundets forskningsverksamhet och forskningsprogram
- undersökningar om kommundemokrati och ledarskap
- kommunalvalet
- kommundirektörsnätverket Grupp44, nätverket för hel- och deltidsanställda ordförande

Elsa Mantere
Specialsakkunnig, motions-, idrotts- och ungdomsfrågor
+358 9 771 2226, +358 50 565 0306
Ansvarsområden
- Ungdomsarbete och ungdomspolitik, motion och idrottspolitik, hobbyverksamhet.
Uutta Kuntaliitolta
2.4.2025
Kommunförbundets invånarundersökning utredde Hur väljer finländare sin kandidat i kommunalvalet?
2.4.2025
Blogg
Att få service på svenska i de nya sysselsättningsområdena
1.4.2025
Allt fler är nöjda med yrkesutbildningen trots att den allmänna opinionen blivit mer negativ
28.3.2025
Blogg
Dags att diskutera kommunernas nya roll inom sysselsättningen?
28.3.2025
Blogg