Projektet för dokumentation av kommunalt ungdomsarbete
På denna sida berättar vi om projektet dokumentation av det kommunala ungdomsarbetet som avslutades i slutet av 2024. I februari 2022 blev systemet för dokumentation av kommunalt ungdomsarbete (ungDo, på finska nuoDO) klart att tas i bruk i kommunerna. Kommunförbundet administrerade utvecklingen av systemet 2021–2024. Under projektperioden tog 163 kommuner i bruk statistikföringssystemet.
UngDo-systemet kommer att administreras av regionförvaltningsverket från och med 1.1.2025. Överföringen garanterar att ungDo förblir avgiftsfritt och att utvecklingsarbetet fortsätter. Kontaktperson och användarstöd för kommunerna är Ruth Bamming vid regionförvaltningsverket, Ruth.Bamming (at) avi.fi.
På sidan finns information och material som kommunerna kan använda. Mer information om ungDo och ibruktagandet av systemet finns på regionförvaltningsverkets webbplats.
I tjänsten nuorisotilastot.fi, som upprätthålls av regionförvaltningsverket, finns en öppen statistiksida om de data som samlas i ungDo.
ungDo-projektet (2021–2024)
Utvecklingsprojektet tog fram ett avgiftsfritt digitalt system som möter kommunernas behov av att dokumentera och statistikföra ungdomsarbetet. Projektet var avsett att stärka informationsproduktionen inom det kommunala ungdomsarbetet. Systemet ska hjälpa kommunerna att sätta ord på och statistikföra sitt ungdomsarbete, så att det blir enklare att kommunicera om arbetet med beslutsfattare och andra intressentgrupper.
Dokumentationssystemet samlar information om det lokala ungdomsarbetet och verksamheten samt nyckeltal som hänför sig till organiseringen av verksamheten. På basis av de lokala uppgifterna samlas kunskap på nationell nivå om ungdomsarbetets verksamhetsbetingelser, dess innehåll, målgruppen och hur arbetet är organiserat. Med hjälp av informationen kan man påverka utvecklingen, kvaliteten och finansieringen inom ungdomsarbetet samt den service som ungdomarna får och är med och skapar. Systemet producerar information om resursanvändningen inom ungdomsarbetet och vad ungdomarna tyckt om servicen de fått och om de aktiviteter de skapat själva.
Projektet riktade sig till anställda, planerare och chefer inom det kommunala ungdomsarbetet som användare av systemet och producenter av information. Målet var att systemet tas i omfattande bruk i olika stora kommuner runt om i landet. Utöver användarna kan informationen utnyttjas på lokal och nationell nivå av sakkunniga, forskare, tjänstemän, politiska beslutsfattare och finansiärer av ungdomsarbete. Projektets mål uppnåddes planenligt och 163 kommuner började använda ungDo-systemet innan projektet avslutades.
Information som samlas in i ungDo
Dokumentationssystemet beskriver det kommunala ungdomsarbetet och dess verksamhet kvantitativt och kvalitativt. I systemet noteras var, hur och på vilket sätt ungdomsarbetet genomförs. Utöver informationen som beskriver verksamheten samlas det in uppgifter om ordnandet av det kommunala ungdomsarbetet och tillgängliga resurser.
Aktiv användning av systemet i realtid synliggör kompetensen hos de anställda inom ungdomsarbetet. Med hjälp av informationen kan man lyfta fram olika praxis. Resultaten av utvecklingsarbetet kan användas i enskilda kommuner eller inom ungdomsarbetet i sin helhet. Dokumentationen ger också information om ungdomarna, om deras aktiviteter på eget initiativ och delaktighet.
Information om ungdomsarbete som införts i ungDO finns på webbplatsen som regionförvaltningsverket upprätthåller. Information finns tillgänglig både på riksnivå, regional nivå och kommunnivå. Av statistiken kan man granska i hurdana verksamhetsmiljöer ungdomsarbete utförs (typ av lokaler) och hurdana innehåll och med vilka metoder ungdomsarbetet bedrivs. På statistiksidan kan man också granska hur mycket arbete som utförs i form av t.ex. öppet ungdomsarbete, gruppverksamhet eller individuellt arbete (arbetsform).
Projektets samarbetspartner
Systemet utvecklades i samarbete med olika stora kommuner. Kommunerna hade en viktig roll i att definiera de uppgifter som samlas in. I samarbetet med kommunerna betonades systemets lokala användbarhet, men också utmaningarna med jämförbarheten när det gäller informationen och mångfalden av begrepp inom ungdomsarbetet. Kommunerna hade också en stark representation i projektets styrgrupp.
Utöver kommunerna samarbetade vi också aktivt med bland annat regionförvaltningsverket, regionala samordnare inom ungdomsarbetet samt forsknings- och utvecklingsorganisationerna inom ungdomssektorn.
Vincit, som konkurrensutsatts som systemleverantör, ansvarade för den tekniska utvecklingen under hela projektperioden.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
- Projektet för dokumentation av kommunalt ungdomsarbete
- Utbildning och kommunikation om ungDo-systemet