Julkaisun etusivulle

10 Användning och underhåll av byggnader

10 Användning och underhåll av byggnader

Kapitel 12 i bygglagen som gäller användning och underhåll av byggnader innehåller tre paragrafer. I dem föreskrivs det om bruks- och underhållsanvisningar för byggnader, underhåll av byggnader och försummelse av underhåll. Inga stora ändringar har skett jämfört med tidigare. 

10.1 Skyddade byggnader

Skyldigheten att vid underhållet av skyddade byggnader beakta de krav som följer av byggnadsskyddet har utvidgats till att gälla inte enbart planskydd och skydd enligt byggnadsarvslagen utan samtliga byggnader som skyddas enligt lag.

Kyrkolagen (652/2023) och lagen om ortodoxa kyrkan (985/2006) innehåller bestämmelser om skydd av kyrkliga byggnader. Ett nytt tillägg är också att beaktandet av kraven som följer av byggnadsskyddet inte får försämra underhållet i anslutning till byggnadens säkerhet eller sundhet. Byggnaden ska trots skyddet hela tiden också ska vara säker och sund för dem som använder den. I ju högre grad en byggnad är skyddad, desto aktsammare ska alla underhålls- och reparationsåtgärder vara enligt motiveringen till lagen. Vid behov ska reparationerna på förhand förhandlas med museimyndigheten, även om tillståndströskeln för reparationerna inte överskrids.

10.2 Vård av den byggda miljön

Kapitel 13 i bygglagen rör vård av den byggda miljön och omfattar fyra paragrafer. Bestämmelserna är i stort sett desamma som tidigare. Små preciseringar har gjorts. Den största ändringen gäller den nya tidsfristen på tio år för att slutföra påbörjade byggarbeten. Bygglagen har ingen egen paragraf om lätta konstruktioner och mindre anläggningar.

Omsorgsplikten att se till att gång- och cykelleder hålls fria från hinder och säkra har i den nya bygglagen riktats mer exakt till att gälla både staten och kommunerna (ByggL 142 §). 

För att undvika att byggprojekt drar ut på tiden har bygglagen en maxtid på tio år för att slutföra arbetet. Tidsfristen börjar i och med beviljandet av tillståndet. I praktiken lönar det sig att räkna så att tidsfristen börjar från att tillståndsbeslutet vunnit laga kraft. Om tidsfristen gått ut, ska byggnadstillsynsmyndigheten ålägga den som påbörjat byggprojektet att inom en utsatt tid slutföra arbetet eller vidta andra åtgärder som behövs med tanke på hälsan, säkerheten eller den olägenhet eller störning som orsakas miljön (ByggL 144 §). Förordnandet riktas till den som påbörjat ett byggprojekt eller någon annan aktör som har en rättslig och faktisk möjlighet att vidta åtgärden. Tillståndsmyndigheten kan förlänga tiden för slutförande av byggarbetet med högst tre år åt gången (ByggL 77 §). Det finns dock ingen anledning att gå med på ändlösa förlängningar.